«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Очікується зміна концепції контролю

14.05.2018

Для того, щоб прибрати наявні ризики та зробити процес будівництва максимально публічним потрібно кардинально змінювати підходи до концепції здійснення контролю. Про це розповів Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев у прямому ефірі програми «ПолітикаUA» на телеканалі «Рада».

«Якщо дозвільна система сьогодні дійсно працює і кількість незаконних будівництв зменшено в рази, то на часі – зміна контролю. Ми пропонуємо запровадити поетапний огляд виконання робіт, щоб на певних етапах перевіряти об’єкт на міцність, надійність, відповідність проектним рішенням», – відзначив Олексій Кудрявцев.

Згідно з діючими процедурами, коли план перевірок формується на рік, фактично перевірка об’єкта органами архбудконтролю може відбутися лише один раз за весь термін будівництва. При цьому, роботи можуть перебувати як на початковій, так і завершальній стадії.

«Іноді на перевірки ми виходимо вже на етапі введення об’єкта в експлуатацію, коли усунути порушення складно», – зауважив Голова Держархбудінспекції.

Ліквідувати такі ризики можливо лише змінивши підходи.

«Ми пропонуємо в зручний для забудовника час виходити на перевірки та засвідчувати виконання певного етапу будівельних робіт. Та в розрізі цього піти ще далі. Якщо є якісь незначні порушення, надавати консультацію як їх усунути, не виписуючи одразу штрафні санкції та не зупиняючи будівництва. Натомість давати забудовнику можливість виправити зауваження. Якщо вони виправлені, то, будь-ласка, будуйте далі», – розповів Олексій Кудрявцев.

За словами Голови Держархбудінспекції, така концепція дозволить забезпечити публічність процесу будівництва:

«Якщо забудовник порядний та у нього з документами все гаразд, йому немає чого приховувати. У той же час будь-яка людина, яка хоче, наприклад, інвестувати в житлове будівництво, бачитиме, що є дозвіл на виконання будівельних робіт, певні етапи пройшли контроль, тож спокійно прийматиме рішення».


Інформація використана з сайта ДАБІ.

Назад в раздел