«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Посадові особи нестимуть посилену відповідальність за законність будівництва

03.03.2017

Посадові особи нестимуть посилену відповідальність за законність будівництва

Закон № 1817-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності», підписаний Президентом, підвищує відповідальність органів держархбудконтролю за надані забудовнику дозвільні документи.

Про це на порталі «Цензор» повідомив Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев.

За його словами, раніше недоброчесні забудовники, використовуючи прогалини в законодавстві, свідомо занижували категорію складності. Таким чином вони мали можливість будувати  об’єкти за спрощеним декларативним принципом. При цьому посадові особи органів держархбудконтролю, реєструючи декларативні документи, зобов’язані були перевіряти тільки повноту вказаних даних, а не їх зміст. Відповідно, порушення нерідко виявлялися вже на етапі закінченого будівництва. В результаті – невтішна статистика щодо незаконного будівництва та тисячі скарг від обуреного населення.

З прийняттям змін до містобудівного законодавства ситуація докорінно змінюється. «Дозвіл на будівництво житлових комплексів, багатоповерхівок, торговельно-розважальних комплексів буде видаватися тільки після перевірки повного пакету документів, – зауважив Голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев. – А проходження будівельної експертизи унеможливить прагнення деяких забудовників зекономити на якості та безпеці забудов. Кінцевий інвестор отримає в результаті чітке розуміння – що і де він купує і наскільки це законно».

Тепер, зауважив очільник ДАБІ, якщо забудовник вносить зміни в проект, добудовує паркінг чи прибирає раніше заявлений дитячий майданчик, він повинен повідомити про це протягом трьох днів. Інакше  –  будівельні роботи зупиняються до з’ясування законності таких змін.

Крім того, новий закон підвищує штрафні санкції для порушників містобудівного законодавства. «За деякими позиціями штрафи збільшено в 4 рази, що повинно стимулювати забудовників працювати чесно», –  наголосив Олексій Кудрявцев.

Прес-служба ДАБІ України


Інформація з сайта Мінрегіону

Назад в раздел