«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Світовий банк підписав п'ятирічну угоду про використання стандартних контрактів FIDIC

14.02.2019



Міжнародна федерація інженерів-консультантів (FIDIC) уклала велику угоду зі Світовим банком, згідно з якою Світовий банк затвердить використання шести стандартних форм контрактів FIDIC у наступні п’ять років.

Відповідно до умов угоди FIDIC надав Світовому банку не виключну ліцензію щодо посилання на шість основних контрактів FIDIC у документації, яка використовується в рамках стандартних тендерів Банку для проектів, які вони фінансують.

Перелік контрактів в основному включає в себе контракти FIDIC другого видання 2017 року, які охоплюють широкий спектр міжнародних будівельних та інфраструктурних робіт. Дії Світового банку є основною для підтримки контрактів з боку великої міжнародної фінансової  організації.

 FIDIC також планує укласти аналогічні угоди з іншими багатосторонніми банками розвитку.

Виконавчий директор FIDIC д-р Нельсон Огуншакін сказав: «Це важлива подія для FIDIC, і ми раді, що Світовий банк погодився прийняти наші випуски договорів Веселки FIDIC 2017 року і використовувати їх в якості ключової частини своїх стандартних тендерних документів. Це сприятиме більшій впевненості ринку, оскільки, використовуючи контакти FIDIC для великих проектів, Світовий банк заявляє, що вони підтримують справедливий і збалансований підхід, який ці документи пропонують сторонам великих будівельних контрактів. Знайомство з контрактами FIDIC полегшує реалізацію проектів, оскільки велика кількість типових комерційних ризиків чітко врахована в контрактах, і всі сторони розуміють свої зобов’язання і відповідальність.

«Схвалення Світовим банком використання  контрактів FIDIC має забезпечити фінансовим, інституційним і приватним інвесторам, які працюють на світовому ринку, додаткові переваги при використанні стандартних контрактів FIDIC у якості ефективного інструменту для зниження ризику, пов’язаного з класом активів для інвестування у розвиток інфраструктури.

У найближчі місяці ми будемо працювати з нашими асоціаціями-членами і стратегічними партнерами, щоб забезпечити переклад контрактів FIDIC 2017 року на п’ять основних мов – арабську, китайську, французьку, португальську та іспанську для сприяння їх ефективному використанню в усіх операційних країнах Світового банку та  інших багатосторонніх банків розвитку».

Коментуючи підписання угоди, Енцо де Лаурентіс, директор із закупівель Світового банку, заначив: «Ми дуже раді продовжити нашу довгу співпрацю з FIDIC, прийнявши стандартні умови контрактів Веселки FIDIC 2017 року  для використання в проектах, що фінансуються Світовим банком, в залежності від обставин і доповнюються нашими особливим умовами. Стандартні умови FIDIC 2017 року і наші особливі умови забезпечать, щоб контракти на інфраструктурні проекти, що фінансуються Світовим банком, продовжували грунтуватися на міжнародно визнаних стандартах і відображали ключові аспекти нашої політики і практики, пов’язані, зокрема, з управлінням екологічними, соціальними аспектами, а також сприяли мінімізації ризиків для цілісності».

Президент FIDIC Ален Бентеджак зазначив: «Цей крок Світового банку являє собою велику підтримку контрактів FIDIC 2017 другого видання на міжнародному ринку, і ми сподіваємось, що цей крок також вплине на сприйняття нових контрактів FIDIC, і, тим самим сприятиме  ще більшій впевненості у плануванні та реалізації  великих міжнародних будівельних та інфраструктурних проектів. Ми з нетерпінням чекаємо продовження нашого тісного партнерства зі Світовим банком та іншими багатосторонніми банками розвитку  у найближчі роки ».

Контракти FIDIC, охоплені угодою між FIDIC і Світовим банком:

• Умови контракту FIDIC на спорудження об’єктів цивільного будівництва,  Друге видання 2017 р. / Conditions of Contract for Construction for Building and Engineering Works Designed by the Employer (“Red book”), Second edition 2017;

• Умови контракту на поставку обладнання, проектування і будівництво, («Жовта книга»), Друге видання 2017 р. / Conditions of Contract for Plant & Design-Build for Electrical & Mechanical Plant & for Building & Engineering Works Designed by the Contractor (“Yellow book”), Second edition 2017;

• Умови контракту для проектів «під ключ» EPC («Срібна книга»), Друге видання 2017 р. / Conditions of Contract for EPC Turnkey Projects (“Silver book”), Second Edition, 2017);  

• Типовий договір FIDIC між замовником і консультантом на надання послуг, П’яте видання, 2017 р. («Біла книга») / Client/Consultant Model Services Agreement (“White book”), Fifth Edition 2017;

• Умови договору на проекти з проектування, будівництва та експлуатації («Золота книга»), перше видання 2008 р. / Conditions of Contract for Design, Build and Operate Projects (“Gold book”) First Edition 2008;

• Коротка форма контракту («Зелена книга»), перше видання 1999 р. / The Short Form of Contract (“Green book”), First Edition 1999.


Інформація використана з сайта МГІК



Назад в раздел