«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Українські будівельники торують шляхи інтеграції до глобального будівельного простору

08.08.2016

Українські будівельники торують шляхи інтеграції до глобального будівельного простору
Українські будівельники вивчали польський досвід застосування проформ FIDIC для впровадження цієї практики в Україні. 
5 серпня в Києві за участі представників українського та зарубіжного експертного середовища в галузі будівництва відбулося засідання круглого столу щодо польського досвіду у співпраці з FIDIC та EFCA. 
У засіданні круглого столу взяли участь представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, вітчизняного та зарубіжного експертного середовища в галузі будівництва, саморегулівних організацій у сфері архітектурної діяльності. 

Олександр Непомнящий, президент Міждержавної Гільдії Інженерів-Консультантів (МГІК), яка виступила організатором заходу, зазначив, що це один із кроків системної роботи МГІК щодоінформування вітчизняної будівельної спільноти про можливі шляхи інтеграції до глобального будівельного простору. 

«Будівельна галузь в європейських країнах динамічно розвивається. Вітчизняна галузь, щоб рухатися вперед, не зволікаючи жодного дня, має переймати відповідний досвід і використовувати кращі практики будівельного бізнесу країн ЄС. Крім того, наша країна зацікавлена у залученні інвестицій у розвиток територій. І маршовим двигуном цього розвитку є саме будівельна галузь. А більшість зарубіжних інвесторів свою роботу базують на універсальних механізмах, стандартах і формах контрактів, що широко застосовуються у міжнародному будівельному праві. В основі цих підходів – саме документи FIDIC», — сказав Олександр Непомнящий. 

Тому, за його словами, МГІК пішов шляхом залучення українських будівельників до вивчення досвіду застосування проформ FIDIC польськими сусідами, зокрема компанією Vintage Consulting. Олександр Непомнящий підкреслив, що вона є однією з найбільших польських інжинірингово-консалтингових компаній, яка спеціалізується на наданні консультаційних послуг у сфері інжинірингу та договорів управління, а також має вагомий досвід практичного застосування проформ FIDIC. Задля досягнення цілей розвитку України та Польщі нами у червні цього року підписано Меморандум про взаєморозуміння між МГІК та Асоціацією інженерів-консультантів та експертів (SIDIR). 

Адам Біавачовскі, генеральний директорVintageConsulting, який також є членом Координаційного комітету Молодіжного кола професіоналів FIDIC і членом комітету по стандартизації Асоціації — польського члена FIDIC – SIDIR зазначив, що компанія допомагає будівельникам на кожному етапі інвестиційного процесу — створення технічних концепцій, підготовки техніко-економічного обгрунтування, підготовки матеріалів для отримання коштів ЄС, фінансовий аналіз, проектування. Фахівці VintageConsulting мають досвід роботи над проектами вартістю від 1 млн. до 1 млрд. євро — це і дорожні проекти, залізничні, спорудження будівель, гідроенергетичні, інфраструктурні проекти, а також проекти з утилізацією відходів. 

Владислав Біавачовскі, член Асоціації інженерів і експертів консультантів (Республіка Польща), незалежний інженер-консультант в сфері міжнародних закупівель і реалізації проектів відповідно до FIDIC, Світового банку і Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) назвавнаміри українських колег перейти на застосування в практиці проформ FIDIC важливим кроком, що сприятиме формуванню сприятливого інвестиційного клімату в будівництві. 

Учасники круглого столу констатували, що перевагами контрактів FIDIC є їх універсальність і завершеність. Для того, щоб будівельний контракт міг застосовуватися, наприклад, в Україні, його положення і правила не повинні суперечити законодавству країни його застосування. Тому контракти FIDIC структуровані таким чином, щоб можна було їх використовувати у різних юрисдикціях, в ідеальному варіанті – за мінімальних змін структури і загальних будівельних механізмів, передбачених у контрактах. Під час розробки контрактів FIDIC вперше у світовій практиці був реалізований механізм урахування особливостей національного законодавства і специфіки кожного об’єкта будівництва. 

«Нам необхідно впроваджувати контракти FIDIC в Україні. Вони акумулюють кращий світовий досвід. Використавши його, наші будівельники говоритимуть «однією мовою» з учасниками інвестиційних проектів. Країна таким чином зможе зробити реальний крок у формуванні сприятливого інвестиційного клімату і це шанс вдихнути нове життя у будівельний ринок України», — підсумувала директор Департаменту державних програм та розвитку житлового будівництва Мінрегіону України Наталія Козловська.

Застосування таких проформ рекомендується переважною більшістю зовнішніх структур, які здійснюють кредитування інвестиційних проектів в Україні, зокрема Світовим банком, Європейським інвестиційним банком, Європейським банком реконструкції та розвитку. Така практика сприятиме залученню інвестицій в економіку країни та забезпечить їх ефективне використання. 

Довідка 
Міжнародна федерація інженерів-консультантів FIDIC — заснована у Бельгії і всесвітньо визнана організація, що існує з 1913 року і об’єднує на сьогодні понад 90 національних асоціацій, представляючи більш ніж 4000 практикуючих інженерів-консультантів будівельного профілю в 75 країнах світу. Нині основні зусилля FIDIC концентрує на розробці та публікації типових умов контрактів для їх застосування в будівельній діяльності з метою врегулювання взаємовідносин учасників міжнародних інвестиційно-будівельних процесів. FIDIC проводить політику глобалізації, сталого розвитку та інтегративного розуміння бізнесу. 

Європейська федерація інжинірингових консалтингових асоціацій (EFCA) є єдиною європейською асоціацією для інженерної консалтинговоїіндустріїв Європі, об’єднує 25 професійних асоціацій з 25 країн Європи, є представником FIDIC в Європі. 

SIDIR досвідчений представник інтересів інженерно-консалтингової галузі та національний член Міжнародної федерації інженерів-консультантів (FIDIC). Міждержавна Гільдія Інженерів-Консультантів (МГІК) — афільований член Міжнародної Федерації Інженерів-Консультантів (FIDIC). Метадіяльності -розвиток і вдосконалення українського ринку консультаційних та інжинірингових послуг у будівельній галузі. 

VintageConsulting— одна з найбільших польських інжинірингово-консалтингових компаній, яка спеціалізується на наданні консультаційних послуг у сфері інжинірингу та договорів управління, а також має вагомий досвід практичного застосування проформ FIDIC. 

Світови́й банк, заснований у 1944 році, є однією з найбільших у світі організацій, що надають допомогу з метою розвитку. Банк у цей час проводить свою діяльність більш ніж у 100 країнах, що розвиваються, здійснюючи фінансову й консультаційну допомогу з метою підвищення рівня життя й поліпшення життя найбіднішого населення.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), створений у 1958 році, є державною фінансово-кредитною установою Європейського Союзу для фінансування розвитку відсталих європейських регіонів у формі довготермінових кредитів. Кредити надаються для спорудження та реконструкції об’єктів, які становлять інтерес для країн ЄС та асоційованих держав. 

Європейський банк реконструкції та розвитку (Євробанк, ЄБРР), створений у 1991 році, є міжнародним фінансово-кредитним інститутом, який надає допомогу країнам від Центральної Європи до Центральної Азії для проведення ринкових реформ, активного інтегрування економік цих країн у міжнародні господарські зв’язки. 

Назад в раздел