«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

В Україні запрацював відкритий механізм погодження відхилень від ДБН

17.08.2018

Відкритий механізм погодження відхилень від державних будівельних норм почав реалізовуватися на практиці. Днями відбулося перше засідання секції з питань будівництва та архітектури Науково-технічної ради Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України згідно з новим порядком, затвердженим Мінрегіоном. Він був  розроблений у співпраці з фахівцями Реанімаційного Пакету Реформ, Офісу ефективного регулювання (BRDO), Міжнародної міжурядової організації з розвитку права (IDLO), урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції» та іншими організаціями.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Оновлений механізм погодження відхилень від державних будівельних норм запрацював. У новому форматі – максимально відкрито та прозоро. Він розроблявся у співпраці з міжнародними партнерами та громадськими організаціями. Головна мета – запобігти корупційним проявам у будівництві, зокрема, щодо державних будівельних норм. Відтепер кожний бажаючий може моніторити стан опрацювання звернень по відхиленням від ДБН. Ця інформація є у відкритому доступі на сайті Мінрегіону», — сказав він.

Інформацію щодо звернень можна переглянути за посиланням.

Парцхаладзе також додав, що Мінрегіон розробив проект переліку норм, у погодженні відхилень від яких одразу відмовляється. Це стосується питань безпеки людей, наприклад, зменшення санітарних розривів та протипожежних відстаней від АЗС до найближчих будинків, споруд та інженерних мереж, розміщення АЗС на житлових і пішохідних вулицях, внутрішньоквартальних проїздах, у межах сельбищних територій, зонах відпочинку і прибережних смугах, зменшення кількості аварійних виходів на автомобільних стоянках, зменшення вогнестійкості будинків та їх конструкцій тощо.

Наразі перелік погоджується з відповідними міністерствами та відомствами.

Нагадаємо, що Мінрегіон активно працює над оновленням існуючих державних будівельних норм. Так, вже з 1 вересня вступають у силу нові ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій», ДБН В.2.2-3:2018 «Будинки і споруди. Заклади освіти» та ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів», з 1 жовтня – новий ДБН В.2.2-4-2018 «Будинки і споруди. Заклади дошкільної освіти».

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.


Інформація використана з сайта Мінрегіону

Назад в раздел