«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

В Україні з’явилося україномовне видання “ПОСІБНИК ІЗ ПРОЦЕДУР ЗАКУПІВЕЛЬ FIDIC”

22.04.2019



В Україні нарешті з’явилося  україномовне видання “ПОСІБНИКА ІЗ ПРОЦЕДУР ЗАКУПІВЕЛЬ FIDIC”. Така ініціатива належить Міждержавній гільдії інженерів-консультантів (МГІК). Ініціатори стверджують, що застосування посібника в Україні дозволить знизити корупційні ризики, покращити якість будівництва та забезпечити економію коштів за рахунок оптимізації витрат при реалізації інвестиційних проектів.

Видання презентували 19 квітня в Українському кризовому медіа центрі під час круглого столу “Міжнародна практика на ринку консалтингових послуг у будівництві в Україні” за участі представників національних та іноземних провідних інжинірингових компаній, міжнародних фінансових організацій, міжнародних та національних проектів та ліцензованих тренерів  FIDIC.

Слабкою ланкою в реалізації інвестиційних проектів на території України міжнародні експерти називають відсутність розвинутої мережі консалтингових організацій, спроможних професійно вирішувати складні питання на різних стадіях реалізації проекту.

Підтвердженням такого висновку учасники круглого столу назвали  низький рівень використання кредитного ресурсу МФО при реалізації інфраструктурних проектів у нашій країні.  Вони навели приклад результатів аналізу реалізації в Україні 26-ти спільних з МФО інвестиційних проектів вартістю близько 2,5 млрд. дол. США та 5,0 млрд. євро. Станом на 30.06.2018 рівень вибірки кредитних коштів становив: близько 48% для проектів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), 27% – Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) та 16% – Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), а заплановані строки реалізації проектів не дотримуються.

На такі виклики, кажуть експерти, дедалі активніше має реагувати організована професійна спільнота, яка в країнах з розвинутою ринковою економікою усталено виконує функції найбільш динамічної гілки публічного управління. Певні зрушення в цьому помітні і в Україні. Зокрема, ініціативи змін до законодавства та розроблення методичної бази щодо створення цивілізованих умов функціонування в Україні ринку інжинірингових послуг можна вважати досягненням професійних громадських організацій.

Інжиніринг у будівництві – це комерційна діяльність і рівень фаховості послуг безпосередньо залежить від рівня її оплати. Разом з тим, негнучка система закупівель, існуюча на сьогодні в нашій державі, спонукає потенційних виконавців до демпінгу, головним чином – за рахунок якості. Експерти наголошують, що цю ситуацію необхідно виправляти. На їх думку, для України актуально впроваджувати набутий світовий досвід закупівель робіт та послуг у будівництві.

Саме тому МГІК ініціював та видав переклад українською мовою “Посібник із процедур закупівель FIDIC” – практичне керівництво для замовників, інженерів-консультантів, підрядників, фінансистів та юристів при реалізації інвестиційних проектів. Видання містить міжнародно визнані всеохоплюючі та прогресивні методики, що сприятимуть проведенню прозорих конкурсних торгів і укладенню якісних контрактів.

Посібник охоплює закупівлі інжинірингових і будівельних робіт для проектів будь-якого розміру і складності. У ньому наводяться рекомендації щодо основоположних концепцій і філософії закупівель, а також визначається роль планування, необхідного для стійкості і успішної реалізації проекту. Тут також представлено детальне керівництво для кожного етапу тендерного процесу щодо всіх типів проектів, а також надано загальні рекомендації з вибору відповідної стандартної форми контракту FIDIC.

“Видання україномовного посібника із процедур закупівель FIDIC є знаковою в низці послідовних дій нашої Гільдії. Найближчим часом ми видамо і переклад Посібника із контрактів FIDIC. Раніше вийшли друком три методичних посібники з питань інжинірингу у будівництві. Зараз працюємо над законопроектом “Про публічні закупівлі”.  Власне, поки інші говорять про створення сприятливого інвестиційного клімату, ми це втілюємо на практиці. Розвиток консалтингу у будівництві потребує двох взаємопов’язаних рушіїв: впровадження досвіду технічно розвинутих країн та підвищення ролі і активності професійних громадських організацій у будівництві. Розв’язання складнощів при будівництві, на відміну від їх створення, вимагає професіоналізму” – зазначив президент МГІК Олександр Непомнящий.

Довідково:

FIDIC – Міжнародна федерація інженерів-консультантів, яка діє з 1913 року, представляє інтереси більш ніж мільйона професіоналів та 40 тисяч фірм більш ніж у     100 країнах.

МГІК (ICEG) – Міждержавна гільдія інженерів-консультантів, з 2015 року представляє інтереси інженерно-консалтингової індустрії на території України та об’єднує понад тисячу суб’єктів господарювання.


Інформацію використано з сайту МГІК


Назад в раздел