«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Економічна співпраця, відбудова й посилення міжнародних відносин: у Києві відбулося Чотирнадцяте засідання Українсько-швейцарського спільного економічного комітету

04.10.2024


Віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров спільно з Андреа Раубер Саксер, Послом, Делегаткою Федеральної Ради Швейцарії з питань двосторонніх угод Державного секретаріату з економічних питань Швейцарії, провів Чотирнадцяте засідання Українсько-швейцарського спільного економічного комітету.

Комітет є одним із ключових майданчиків для співпраці України та Швейцарії. Його мета — залучати стратегічні інвестиції, реалізовувати спільні проекти й посилювати економічну співпрацю.

«Це перше засідання комітету під час повномасштабного вторгнення. Для нас це можливість залучитися підтримкою партнерів, знайти нові шляхи співпраці. Зокрема, для реалізації проектів для посилення економічної співпраці, розвитку інновацій та спільних ініціатив для відбудови України. Для нас це потужний сигнал, що партнери зацікавлені продовжувати працювати в Україні. Тож маємо сприяти діяльності іноземних компаній по максимуму. Вдячний Уряду Швейцарії за підтримку цифрової України, а приватному сектору за долученість та змістовний діалог», — зазначив Михайло Федоров.

Засідання комітету стало платформою для діалогу про виклики, з якими стикаються компанії в Україні, і про те, як разом можна їх подолати. Також учасники обговорили:

  • поточну економічну, торговельну та інвестиційну ситуацію в Україні;
  • потреби, координацію та стан реалізації міжнародної допомоги;
  • зусилля Швейцарії щодо підтримки стійкості економіки України;
  • залучення швейцарського приватного сектору до заходів з реконструкції (з боку Швейцарії);
  • процес переговорів щодо Угоди про вільну торгівлю (EFTA-UA).

Крім цього, під час засідання відбулися виступи представників приватних швейцарських компаній, серед яких Swissmem, SURA, Economiesuisse, ISwissrail, Scienceindustries та S-GE.

«Швейцарія є довгостроковим партнером України. Після 24 лютого 2022 року наша допомога значно розширилася — ми надаємо гуманітарну та фінансову підтримку й тимчасовий захист українцям, які постраждали від повномасштабної російської воєнної агресії проти України. Наші дії свідчать про відданість підтримці України як у Швейцарії, так і на міжнародній арені, зосереджуючись на нашій спільній меті — сприяти її відбудові та сталому розвитку. У майбутньому ми сподіваємося залучити швейцарський приватний сектор до цих зусиль», — додала Посол Андреа Раубер Саксер.

Окремою темою на засіданні стало багатостороннє співробітництво, коли вперше обговорили співпрацю України та Швейцарії у сфері технологій і ІТ. Учасники детально розглянули питання, пов’язані з розвитком Глобальної інноваційної візії України — WINWIN. Зокрема, можливості для співпраці в інженерії та виробництві напівпровідників, перспективи в галузі автономних транспортних засобів на наступні 5 років і можливості в ІТ-індустрії для України та Швейцарії.

У засіданні взяла участь швейцарська делегація, яка прибула з візитом до Києва, а також Надзвичайний і Повноважний Посол України у Швейцарії та Князівстві Ліхтенштейн Ірина Венедиктова, Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікс Бауманн, Заступник Міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції Валерія Іонан, Заступник Міністра економіки України, Торговий представник України Тарас Качка та інші представники обох країн.

Нагадаємо: у вересні 2024 року Мінцифри та Уряд Швейцарії підписали меморандум на 58,7 млн швейцарських франків. Кошти підуть на цифрову трансформацію соціально важливих сфер державної політики й цифровий розвиток громад протягом 2024–2028 років.


2024_10_02_DS2_8305.jpg
















Міністерство цифрової трансформації України

Назад в раздел