«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Франція сприяє відновленню України в напрямках розбудови залізничної інфраструктури та відбудови Чернігівської області

13.09.2024

   
  

 Франція продовжує підтримувати відновлення України, з 2022 року рівень цієї підтримки значно збільшився. Наразі діє кілька напрямків французької допомоги – розбудова залізничної інфраструктури, співпраця в галузі авіаційного транспорту, відбудова Чернігівської області тощо. Французька Республіка ще до повномасштабного вторгнення росії системно сприяла проєктам в Україні. З 2022 року рівень цієї підтримки значно збільшився. Наразі діє кілька напрямків французької допомоги – розбудова залізничної інфраструктури, співпраця в галузі авіаційного транспорту, відбудова Чернігівської області та, зокрема, Чернігівського драматичного театру.

    Про це під час зустрічі зі Спеціальним уповноваженим Президента Франції з питань допомоги та відновлення України П’єром Ельброном наголосив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад та територій України Олексій Кулеба.“Підтримка Франції є дуже важливою для боротьби нашої країни: від посилення Збройних сил – до допомоги у відновленні. Зараз наша мета – підготувати інфраструктуру для потреб наших громадян із прифронтових територій, із мирних міст та для наших військових. Спектр нашої співпраці широкий, ми щиро вітаємо допомогу Франції», – сказав Олексій Кулеба. Міністр зазначив, що в рамках грантової угоди з Французькою Республікою, подача і відбір проєктів відновлення здійснюється через екосистему DREAM. Очікується, що через Фонд підтримки критичної інфраструктури та пріоритетних галузей економіки України буде отримано 200 млн євро. Також у рамках двостороннього співробітництва триває проєкт підтримки «Укрзалізниці». Так, за попереднім договором, французька сторона має поставити 19 тис. тонн залізничних рейок, що дасть можливість оновити 150 кілометрів колій. Перша партія поставок запланована на січень 2025 року.
   
   Спеціальний уповноважений Президента Франції з питань допомоги та відновлення України П'єр Ельброн наголосив, що розраховує на постійну співпрацю. «Я з великим ентузіазмом ставлюся до початку роботи з новим Міністром. Ми зміцнимо нашу співпрацю в ключових сферах, таких як інфраструктурні проєкти та децентралізація», – сказав Пʼєр Ельброн. Олексій Кулеба підкреслив, що Україна зацікавлена у продовжені двох спільних проєктів – водопостачання Києва та робота у сфері авіаційного транспорту. П’єр Ельброн своєю чергою наголосив, що всі спільні проєкти рухаються динамічно та постійно розвиваються. Франція у двосторонній співпраці фокусується на підтримці українських регіонів та розвитку місцевого самоврядування, а також конкретних проєктів критичної інфраструктури.












 Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел