«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

На Чернігівщині тривають роботи з відновлення української медичної інфраструктури

16.08.2024


Попри системні атаки та обстріли росії українських лікарень, тривають роботи з відновлення та реконструкції медзакладів, пошкоджених внаслідок повномасштабної війни — щоби забезпечити українців доступними та якісними медпослугами. Питання відновлення закладів охорони здоров’я, забезпечення їх критично необхідним обладнанням та підсилення автономності у рамках підготовки до наступного осінньо-зимового періоду обговорив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко разом із представниками місцевої влади та медичних закладів під час робочої поїздки до Чернігівської області.

“Ворог продовжує цинічно нищити заклади охорони здоров’я та тероризувати українців. Кожен пошкоджений чи зруйнований медзаклад є доказом такого злочину. Лише на Чернігівщині росія повністю зруйнувала 8 об’єктів медзакладів та ще 68 — суттєво пошкодила. Однак, попри системні атаки російської армії, ми продовжуємо працювати у напрямі відбудови та реконструкції лікарень, аби відновити їх навіть краще, ніж було. Зокрема, в регіоні вже вдалося частково відновити 19 об’єктів медзакладів та ще 38 — повністю. Завдяки спільним зусиллям держави, міжнародних та інших партнерів, в Україні вдається відбудовувати лікарні, аби пацієнти мали повноцінний доступ до необхідної медичної допомоги вже зараз. Це наш незмінний пріоритет”, - наголосив Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

Загалом на Чернігівщині протягом 2024-2025 рр. коштом держави планується реалізувати 13 проектів з відновлення. Зокрема, один із проектів вже реалізовано повністю, ще 12 перебувають на стадії підготовки або розроблення проектно-кошторисної документації.

Крім того, коштом, зібраним у рамках фандрейзингової платформи для збору допомоги на відбудову України UNITED24, відновлено два заклади та ще по одному закладу погоджено фінансування. Також у рамках спільного проекту МОЗ та Світового банку «Зміцнення системи охорони здоровʼя та збереження життя» (HEAL Ukraine) відновлять ще три заклади охорони здоров’я.

Також зазначимо, що попри виклики війни лікарні Чернігівської області продовжують отримувати дороговартісне обладнання, щоб надавати необхідну медичну допомогу тим, хто її потребує. Зокрема, за 2022-2024 роки до медзакладів поставлено 49 одиниць медичного та іншого транспорту, 1540 одиниць медичного обладнання, 6682 одиниці медичних приладів. Серед поставленого обладнання є дві ангіографічні рентгенівські системи, 24 одиниці рентгенівських апаратів, 11 кисневих станцій, три компʼютерні томографи тощо.

Найближчим часом планується поставка ще 75 одиниць обладнання та приладів до лікарень області.

Міністр охорони здоров’я України підкреслив, що робота Міністерства у напрямі забезпечення та модернізації лікарень залишається незмінною. Однак саме керівники лікарень відповідальні за подальшу реалізацію та використання отриманого обладнання. Вони, як управлінці, мають забезпечити реалізацію усіх заходів, щоб якнайшвидше змонтувати та ввести в експлуатацію обладнання, аби воно працювало на користь пацієнтів.

Також у ході візиту Віктор Ляшко ознайомився з ходом проведення будівельних робіт та облаштуванням укриття у Корюківській центральній районній лікарні. Зазначимо, що проект реалізується відповідно до постанови Уряду №374

 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах охорони здоров’я».

Загальна вартість проекту — понад 26 млн грн. У рамках субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах охорони здоров’я за проектом було виділено понад 23,7 млн (за умови виділення ще 2,6 млн грн з місцевого бюджету).

Ще одним важливим питанням обговорення стало підсилення та забезпечення лікарень альтернативними джерелами енергопостачання, щоби за умов аварійних відключень лікарні повноцінно функціонували та продовжували надавати медичну допомогу.


-whatsapp-2024-08-15-133204-71882464.jpg










Міністерство охорони здоров'я України

Назад в раздел