«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Наталія Козловська: “Розвиток будівельної галузі є запорукою сталого та ефективного відновлення”

09.08.2024


Ключові виклики розвитку будівельної галузі обговорювались під час розширеного спільного засідання Ради Будівельної палати України.
Напередодні Дня будівельника України в Київському національному університеті будівництва і архітектури (КНУБА) відбулося розширене спільне засідання Ради Будівельної палати України, Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України, Президії Академії будівництва України та представників університету.

Під час засідання Заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська підкреслила ключову роль представників будівельної галузі в питаннях сталого та ефективного відновлення. З метою забезпечення розвитку галузі Міністерство активно працює над її унормуванням та приведенням до європейських та міжнародних стандартів.

Зокрема, протягом 2023-2024 року було оновлено та затверджено низку державних будівельних стандартів (ДБН), серед яких – вимоги щодо проєктування та будівництва закладів охорони здоров’я, інженерно-транспортних споруд (тунелі і мости), захисних споруд цивільного захисту тощо. Загалом “в роботі” Міністерства знаходиться близько 30 проєктів ДБН та 60 проєктів національних стандартів. Ще 80 національних стандартів пропонується включити до плану розробок на 2024 рік.

“Основні засади нормування у будівництві, що впроваджуються Міністерством, – це безпека, інклюзія та енергоефективність, вони є основою відновлення пошкоджених та зруйнованих об’єктів. Наше завдання – забезпечити сучасну нормативну базу для розвитку сфери будівництва і ефективного відновлення, спираючись на принцип build back better”, – наголосила заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська.

Заступниця Міністра відзначила важливість якісної професійної освіти в забезпеченні сталого та ефективного відновлення. Сьогодні Київський національний університет будівництва і архітектури відіграє важливу роль не лише у підготовці молодих спеціалістів будівельної галузі, а й у підвищенні кваліфікації фахівців у галузі архітектури.

Відповідно до наказу Міністерства, КНУБА опікується вкрай важливими напрямами науково-технічної діяльності у будівництві, серед яких – нормування планування та забудови території та створення безперешкодного життєвого середовища. Наталія Козловська підкреслила, що Міністерство надає університету максимальну підтримку та сприяє розвитку КНУБА як провідного національного університету в галузі будівництва і архітектури.

Зі свого боку Президент Будівельної палати України, Герой України Петро Шилюк та інші учасники засідання розповіли про можливості й шляхи подолання викликів у сфері будівництва та кроки в напрямку переходу будівельної галузі і житлової політики в Україні на європейські законодавчі засади.




IMG_8985.jpg





















Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел