«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Повідомлення для інженерів з технічного нагляду з приводу інформації Адміністратора ЄДЕССБ про запровадження процедури автоматичного внесення запису про порушення виконавцем вимог статті 17 Закону України, та припинення дії кваліфікаційного сертифіката

24.10.2024


Інформація Адміністратора ЄДЕССБ, надана інженерам технічного нагляду через електронний кабінет користувача з приводу запровадження з 01 листопада 2024 року процедури автоматичного внесення запису про порушення виконавцем вимог статті 17 Закону України «Про архітектурну діяльність» в частині дотримання вимого безстроковості дії кваліфікаційного сертифіката, та відображення на порталі електронної системи запису про припинення його дії, спричинила значне збільшення звернень членів Гільдії стосовно цього питання.

З метою сприяння членам Гільдії у виконанні професійних обов’язків повідомляємо наступне.

Надаються дві відеоінструкції від ДП ДІЯ про підтвердження безперервності стажу:
- Внесення інформації про безперервність стажу атестованою особою  https://www.youtube.com/watch?v=owp00AhiUX8&t=3s
- Підтвердження відомостей про безперервність стажу  https://www.youtube.com/watch?v=njJS18LdpGU

Інформацію про базові засади взаємодії з ЄДЕССБ можна отримати на сайті Гільдії за посиланням на тренінг для інженерів технічного нагляду: 
https://www.gitn.org.ua/vimogi-do-osib/trening-dlya-inzheneriv-tekhnichnogo-naglyadu/ 

З Примірним алгоритмом створення документів, внесення інформації та підтвердження відомостей про безперервність стажу можна ознайомитись на сайті Гільдії за посиланням:
https://gitn.org.ua/vimogi-do-osib/primirniy-algoritm-stvorennya-dokumentiv-vnesennya-informatsii-ta...

У разі виникнення питань атестованої особи щодо роботи в ЄДЕССБ та інформаційно-методичного забезпечення користувачів Реєстру будівельної діяльності на порталі ЄДЕССБ, можна звертатися:

- до Служби підтримки Дії - через електронну адресу: edesb_support@diia.gov.ua

­або до Служби підтримки користувачів ЄДЕССБ (інформація від служби підтримки на сайті Гільдії за посиланням:
https://www.gitn.org.ua/vimogi-do-osib/)


Крім того, надаємо наступні роз’яснення:

1. Обов’язок інженера технічного нагляду вносити інформацію про відсутність перерви у роботі за фахом строком понад три роки до Реєстру будівельної діяльності через електронний кабінет користувача електронної системи передбачений пунктом 15 Порядку проведення професійної атестації виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2011 р. № 554.

Адміністратор ЄДЕССБ інформує, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 січня 2024 р. Nº 62 у ЄДЕССБ доступний функціонал Внесення інформації про безстроковість стажу атестованою особою
https://drive.google.com/file/d/1EwP-mm4NXpsramljZg_P9I6AWBQypneD/view?usp=sharing»*

                                                                        * посилання доступно в електронному кабінеті користувача

Крім того, адміністратором ЄДЕССБ в електронному кабінеті користувача - інженера технічного нагляду розміщено інструкцію щодо внесення інформації про безперервність стажу. Додатково надаємо посилання на цю інструкцію:
https://drive.google.com/file/d/1EwP-mm4NXpsramIjZg_P9l6AWBQypneD/view


2. 
Звертаємо увагу, що у ЄДЕССБ передбачена функція перевірки наданої інженером технічного нагляду інформації. Перевірка та аналіз інформації про відсутність перерви в роботі також здійснюється автоматично шляхом порівняння відомостей, що зазначаються виконавцем у повідомленні, з відомостями, що містяться в Реєстрі будівельної діяльності, з наступним підтвердженням такої інформації замовником робіт (послуг) чи роботодавцем відповідного виконавця через електронний кабінет користувача електронної системи.

В зв’язку з цим для сприяння взаємодії інженера технічного нагляду з замовником (роботодавцем), під час їх дій роботі у відповідному електронному кабінеті, надається посилання на інструкцію щодо підтвердження відомостей про безперервність стажу роботодавцем чи замовником
https://drive.google.com/file/d/1XIpmFP4PEMwFugpqY29SHo3018CME5cX/view


3. Окремо звертаємо увагу інженерів технічного нагляду, які:     

- виконують роботи (послуги) на об’єктах, подання та отримання документів щодо яких відповідно до законодавства здійснюється в паперовій формі та/або які споруджуються без використання електронної системи;

- призвані на військову службу під час мобілізації відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. № 65 «Про загальну мобілізацію»;

- та осіб, для яких роботою за фахом вважається викладацька та наукова діяльність, робота в державних органах або органах місцевого самоврядування за умови виконання функцій за напрямом професійної спеціалізації.

Інформація про відсутність перерви у роботі за фахом строком понад три роки від цих виконавців може подавати до саморегулівної організації через електронний кабінет користувача електронної системи для внесення до Реєстру будівельної діяльності (це передбачено п. 15 Порядку проведення професійної атестації виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2011 р. № 554).








Назад в раздел