«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

У Миколаєві презентували проєкт Морського індустріального парку

19.06.2024


Одним з базових компонентів післявоєнної відбудови Миколаєва є створення Морського індустріального парку (МІП), який забезпечить роботою 4 000 людей, залучить додаткові інвестиції та дасть можливість щорічно поповнювати міський бюджет на 180 млн грн.

Цей проєкт було презентовано на саміті BLUE SUMMIT in MYKOLAIV в рамках програми «Мери за економічне зростання», що фінансується Європейським Союзом і Королівством Данія через ПР ООН, передає кореспондент Укрінформу.

«Морський індустріальний парк забезпечить можливість створення у Миколаєві 4 тисяч нових робочих місць та збільшення доходів місцевого бюджету. Зокрема, тільки в якості плати за оренду землі місто буде отримувати 12 млн грн на рік. Загальні ж податкові надходження збільшаться на 340 млн грн, з яких міський бюджет отримує понад 180 млн грн. Не менш важливо, що МІП сприятиме і подальшому залученню інвестицій», - сказав керівник групи розробників проєкту МІП Володимир Самойленко.

За його словами, під цей парк у Миколаєві заплановано виділити ділянку площею 180 гектарів, яка має хорошу логістику, адже розташована між двома автотрасами: М14 (Херсон) та Н11 — (Баштанка, Кривий Ріг). Поряд є залізниця.

Також завданням МІП є заохочення підприємців для створення нових виробництв. Адже тут це буде на 25% дешевше, ніж в іншому місці, бо індустріальний парк зможе розв'язати три важливі проблеми: під'єднання до інженерних мереж, надання земельних ділянок та зниження вартості виробництва. 

Ще одним базовим проєктом, який допоможе відновити Миколаїв, є реорганізація Миколаївського суднобудівного заводу. Метою цього проєкту, який також презентували на BLUE SUMMIT, є збереження суднобудування як напрямку діяльності підприємства та забезпечення довгострокової перспективи його розвитку. Досягти цього можна за умови запровадження високотехнологічних виробництв.

Голова Української асоціації Центрів підтримки бізнесу, керівник портфоліо проєктів Артем Ващиленко вважає, що громада Миколаєва має запропонувати власне бачення майбутнього території цього найстарішого у місті суднобудівного заводу, який має вигідне розташування. «Цей проєкт пропонує нову концепцію цього підприємства, яка передбачає розвиток маломірного суднобудування, залучення інвестицій та інноваційних технологій. Досягти такого результату можна в рамках створення на цій території технологічного парку», – впевнений Ващиленко.

Ці та інші проєкти, які були презентовані на саміті, об’єднані концепцією «блакитної» економіки. За словами директорки департаменту економічного розвитку міськради Тетяни Шуліченко, Миколаїв, завдяки своєму географічному розташуванню, має всі шанси стати регіональним хабом «блакитної» економіки, яка передбачає максимально ефективне використання водних ресурсів на базі інноваційних технологій при умові збереження навколишнього середовища.

Це дозволить відбудувати місто, яке зазнало значних втрат від російської агресії, не «як було», а «краще ніж було». А в подальшому забезпечить і стале економічне зростання.

Як повідомлялося, у Миколаєві розробляють декілька проєктів, щоб під час післявоєнної відбудови зробити місто центром "блакитної" економіки у басейні Чорного моря.


1718719517-303 (1).jpg

630_360_1718719517-657.jpg

1718719517-391 (1).jpg





















Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ»

Назад в раздел