«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Віцепрем’єр-міністр з відновлення України провів зустріч із послами країн G7 та послом ЄС

18.10.2024


Віцепрем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад та територій України Олексій Кулеба зустрівся з послами Групи семи (G7) та послом ЄС. 

Він представив нову команду Міністерства та поділився принципами та пріоритетами роботи.

На зустрічі були присутні Надзвичайний і Повноважний посол Італії в Україні Карло Формоза, Голова Представництва ЄС Катаріна Матернова, Надзвичайний і Повноважний посол Сполученого Королівства Великої Британії в Україні Мартін Гарріс, Надзвичайний і Повноважний посол Франції в Україні Гаель Весьер, тимчасово виконуюча обов'язки заступника глави місії США в Україні Джулі Коенан, Тимчасово повірений у справах місії Канади в Україні Шон Бойд, постійний заступник Надзвичайного і Повноважного Посла Німеччини в Україні Тім Пранге, заступник Голови місії посольства Японії в Україні Юджі Токіта. 

Під час зустрічі сторони зосередили увагу на темах децентралізації, регіональної політики, відновлення та подальшої співпраці Міністерства з міжнародними партнерами. 

“Шановні колеги, шановні партнери! Сьогодні дуже важливий день для нас, тому що Президент України представив План перемоги України, і ми розпочинаємо його обговорення з суспільством та міжнародними партнерами — всі виклики, які ми маємо подолати на шляху до перемоги. Окрім того, вдячний за нашу зустріч, маємо обговорити спільні проєкти. Важливо завершити все розпочате та показати людям результат, який вони від нас очікують”, – сказав Олексій Кулеба. 

Надзвичайний і Повноважний посол Італії в Україні Карло Формоза наголосив, що ця зустріч має стратегічне значення, адже важливо зрозуміти, яку роль відіграватиме кожна з країн у відновленні України. Водночас він підкреслив, що важливими також залишаються прозорість та підзвітність проєктів.

“У питаннях нашої співпраці важливо пам’ятати про процес децентралізації. Який також важливий для проведення наступної конференції з відновлення України URC2025, яка відбудеться в Римі наступного літа. Де ми також будемо обговорювати залученість міжнародного співтовариства у питання відбудови вашої держави, щоб це було максимально корисно для регіонів”, — зазначив Карло Формоза. 

Зі свого боку Віцепрем’єр-міністр з відновлення України наголосив, що Міністерство якраз працює над тим, щоб провести аналіз спроможності громад та посилити їх залучення в подання публічних інвестицій. Всі проєкти, які імплементують чи будуть імплементовані, мають відбуватися через Цифрову екосистему для підзвітного управління відновленням – DREAM.

“Щодо спроможності громад – нам потрібна методика. Нам потрібен аналіз. Після того ми можемо оцінити спроможність громад”, – зазначив він.

Олексій Кулеба пояснив послам країн G7, що у зв’язку з війною, Україна має три типи макрорегіонів: області, де йдуть активні бойові дії, центр – основний логістичний хаб та частина України, де має відбуватися найбільша економічна активність. Тому, при плануванні допомоги цим регіонам, необхідно враховувати всі особливості. Наприклад, громади, які знаходяться біля лінії фронту, мають отримувати більше грантової допомоги, аніж західні громади. 

Посол Євросоюзу Катаріна Матернова наголосила, що наразі перед новою командою Міністерства стоїть складне завдання. Світова спільнота, яка підтримує відбудову України, покладає великі сподівання на співпрацю. Вона зазначила, що Європейський Союз із першого дня повномасштабного вторгнення і нині  продовжує надавати підтримку Україні, а також очікує ініціативу з українського боку у пріоритезації інвестиційних проєктів.

Надзвичайний і Повноважний посол Великої Британії Мартін Гарріс сказав, що його країна вітає той факт, що Мінрозвитку активно використовує DREAM. Це – позитивний сигнал. Також він зазначив, що наразі іноземні партнери бачать всі зусилля, які вкладає Україна, щоб працював морський коридор. Також вони вітають прагнення відкрити повітряний простір, й готові допомогти у цьому Україні.

Користуючись нагодою, Олексій Кулеба представив послам нового очільника Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Сергія Сухомлина. 

“Перший пріоритет для мене на новій посаді – це енергетична безпека України, будівництво захисту на енергетичних об’єктах. Зараз продовжується робота на об’єктах третього рівня. Плануємо вже наступного року закінчити цю роботу.  Другий напрям – будівництво соціального житла в регіонах України, наразі завершена робота над проєктною документацією. Це проєкт, який буде реалізовуватись за допомогою громад. 

Третій напрям – критична інфраструктура та будівництво водогону в Миколаївській області. Плануємо, що його будівництво буде завершено в серпні наступного року. Проблемою залишаються очисні споруди Миколаєва, тому, користуючись нагодою, звертаюсь до французьких партнерів, з якими у нас є угода на 200 мільйонів євро, надати модульні очисні системи. Паралельно з цим буде проводитись робота з реорганізації роботи Агентства. Його робота має стати більш прозорою”, – зазначив Сергій Сухомлин.  

Олексій Кулеба подякував послам країн Групи семи та послу ЄС за ту підтримку, яку надають їхні країни, аби допомогти Україні подолати наслідки російських ракетних атак. Він наголосив, що захист української морської інфраструктури – важлива тема порядку денного. Лише за минулий тиждень росія здійснила кілька атак на морські порти та кораблі, що становить пряму загрозу світовій продовольчій безпеці.












Міністерство розвитку громад та територій України

Назад в раздел