«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

За місяць у Львові відновлено 12 будинків після найбільшого російського обстрілу міста

07.10.2024


Місяць тому, після останньої комбінованої атаки ворога на Львів, росія вбила 8 львів’ян, і, станом на сьогодні, ще четверо перебувають у лікарні. Було пошкоджено сотні будівель, серед яких житлові будинки, навчальні і медичні заклади. Загалом понад один мільярд завданої шкоди. Відтак з перших днів місто активно допомагає постраждалим мешканцям: організувало роботу виїзного ЦНАПу, розпочало відновлювати зруйновані будинки, надає компенсацію на оренду житла, на заміну вибитих вікон і дверей та залучає донорів для допомоги.

«Місяць тому ворог масовано атакував наше місто. Він зруйнував майже дві сотні будинків і забрав найцінніше – 8 людських життів. Це втрата, яку ніхто не зможе компенсувати», – розповідає Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова, заступник з питань економічного розвитку.

За його словами, після російського обстрілу Львова 4 вересня було зруйновано 189 будинків у двох районах міста – Франківському та Залізничному. Серед них 19 є пам’ятками архітектури. Було вибито 3600 вікон і близько 300 дверей. 21 будинок зазнав складних ушкоджень – немає дахів, або є такі руйнування, які вимагають значних змін конструкцій будинку для його відновлення. 

П’ять будинків визнали непридатними для відбудови. Загалом 52 квартири були повністю знищені, і їх власники залишилися без житла.

«Місто допомагає постраждалим у різний спосіб, з урахуванням їхніх думок. Для таких мешканців буде або фінансова компенсація або надання квартир. А станом на зараз ті мешканці, які не мають де проживати, отримують від міста компенсацію на оренду житла. Сьогодні було чергове рішення виконкому по цьому, і вже 53 мешканці отримує таку компенсацію. Компенсація складає від 10 тис. до 15 тис. грн

Також більше 100 мешканців отримали компенсації за вибиті вікна і двері, і 2 компенсації є за залиття водою квартир», – додав Андрій Москаленко.

Для допомоги у відновленні пошкоджених будинків місто залучає також різні організації, бізнес, іноземних донорів. На сьогодні більше 35 організацій зголосилися допомогти. Компанії беруть під опіку конкретні будинки і допомагають їх відновлювати. Також відновлювальні роботи фінансуються коштом громади міста.

«Дякуємо фонду GEM за допомогу у встановленні вибитих вікон. З їх допомогою понад 120 вікон вже встановлено. Окремо працюємо з фондами по відновленню дерев’яних вікон.

Відзначу, що по кожному будинку маємо експертні висновки і розуміємо, як будемо їх відновлювати. Наше завдання, щоб всі будинки були відновлені. Та це займає певний час, бо є багато пам’яток, відновлення яких потребує дотримання визначених законодавчих процедур. У 12 будинках усі відновлювальні роботи вже завершені», – додав Андрій Москаленко.

Як відзначила Оксана Пригода, голова Франківської районної адміністрації, будинок  на вул. Коновальця, 44 постраждав найбільше і тут ще тривають роботи з розбирання пошкоджень.

«З перших днів до нас звернулося понад 200 мешканців. Та найкритичніша ситуація була у 60 осіб – у них є руйнування квартир і всього майна всередині. Ми одразу надали роз’яснення, що зробити з їхньої сторони і що зробимо ми. Ми забили плівкою всі критичні вікна, двері, щоб не було мародерства, і провели обстеження у кожній квартирі за участю ліцензованих експертів», – відзначила Оксана Пригода.

Разом з житловими будинками після обстрілу 4 вересня у Львові пошкоджень зазнали заклади освіти. Найбільше постраждали ліцеї №5 і №17.

«У ліцеї №17 вибито дуже багато вікон. Їх вже замовили і скоро будемо встановлювати.

У ліцеї №5 був зруйнований дах. На сьогодні дерев’яна частина даху вже зроблена, натягнута плівка і чекаємо накриття. Також тут вибито багато вікон. Вже 38 завезено і 28 з них вже встановлено. Вікна нам встановлює благодійна організація GEM, тому їх виготовлення займає трохи часу, бо це великий об’єм.

Оскільки друга частина ліцею №5 є пам’яткою-архітектури, то паралельно проходимо всі процедури, щоб приступити до відновлення.

Відзначу, що всі учні навчаються. Одразу на наступний день після обстрілів навчальний процес був відновлений. 1-5 класи ліцею №5 навчаються у своїй школі, бо протилежна сторона не постраждала. А учні 6-9 класів навчаються у ліцеї №17. Там, де навчаються діти, вікна є, а у класах, де вікна забиті плівкою, навчання не відбувається», – наголосив Андрій Закалюк, начальник управління освіти ЛМР.

Нагадаємо, вранці 4 вересня ворог здійснив комбіновану атаку по Львову ракетами та шахедами. Внаслідок атаки загинуло 8 людей, з них 1 дитина. Ще 71 людина потребувала медичної допомоги, з них 10 дітей. Руйнувань зазнали 189 будівель (житлові будинки, 7 закладів освіти, 2 спортивні заклади, 2 медичні установи та 1 заклад культури, а також 1 храм). 

Впродовж 15 днів для містян, помешкання яких постраждали від російської атаки 4 вересня, працював виїзний ЦНАП, де надали майже 1200 консультацій, прийняли 174 звернення на компенсації та ще 150 звернень щодо отримання інших послуг.


rb64410-e074f0a5.jpg

RB6_4293.jpg

RB6_4565.jpg



















Львівська міська рада

Назад в раздел