«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

100 громад буде відновлено за підтримки проєкту «U-LEAD з Європою» та Міністерства відновлення

03.10.2023


Ініціатива «Зміцнення стійкості на місцях. Підтримка екстрених ремонтів у громадах» запущена в рамках проєкту «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується ЄС та його державами-членами в Німеччині, Швеції, Польщі, Данії, Естонії та Словенії, у тісній співпраці з Міністерством відновлення. На меті – допомогти 100 громадам, які зазнали серйозних руйнувань внаслідок російської агресії, надаючи підтримку в проведенні екстрених ремонтних робіт. 

«Роль громад в процесі відновлення є вирішальною, адже саме вони є першоджерелом даних та рушійною силою багатьох процесів. Посилення спроможності громад, підтримка їх на місцях вже зараз, до закінчення війни – базова умова швидкого і розумного відновлення в майбутньому. Починати відбудову можна і потрібно ще до перемоги, особливо коли йдеться про об’єкти, що потребують термінового відновлення.
 
При плануванні відновлення ми як міністерство закладали підхід, за якого кожна громада могла б самостійно ініціювати проєкти. Адже окрема громада знає, що потрібно для відновлення саме їм. Цей підхід виправдав себе – 80% усіх профінансованих регіональних проєктів були подані саме органами місцевого самоврядування.
 
Завдяки U-LEAD з Європою ми забезпечимо необхідне для якомога скорішої відбудови ще у 100 громадах. У рамках ініціативи "Зміцнення стійкості на місцях. Підтримка екстрених ремонтів у громадах” кожна громада зможе сама обирати інструменти допомоги, які ій потрібні, а відповідно - забезпечити виконання власних нагальних потреб», – зазначила Заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.
 
Передбачено три напрямки, за якими надаватиметься підтримка:

  • Програма ваучерів – громада сама обирає та отримує в магазині необхідні будівельні матеріали, вартість яких відшкодовується;
  • Пакет «Мобільність» – громада безоплатно отримує транспортний засіб, що допоможе в локальній відбудові;
  • Набір інструментів «Тулкіт» – громада отримує набори інструментів та обладнання для проведення ремонтних робіт і відбудови.

«Зміцнення стійкості на місцях. Підтримка екстрених ремонтів у громадах» втілюється зокрема саме завдяки уряду Німеччини, який через Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung (BMZ) виділив додаткові кошти задля зміцнення стійкості українських громад та підтримки їхніх зусиль із відновлення.






















Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел