«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Будівельний ринок потребуватиме до 1,5 мільйона працівників після війни

28.12.2023


В Україні потрібно підготувати щонайменше 500 тисяч нових працівників для будівельної галузі. Про це під час пресконференції в Укрінформі «Чому будівельна наука і освіта є запорукою успішного відновлення України» сказав президент Академії будівництва України, доктор технічних наук Іван Назаренко.

«Якщо користуватися термінологією нашого часу, то нам потрібна буде армія будівельників. Виходячи із того стану галузі, в якому ми перебуваємо сьогодні, нам треба буде підготувати щонайменше 500 тис. фахівців будівельної галузі. Саме освіта є тим потужним двигуном майбутнього відновлення, який дасть нам змогу якнайшвидше розпочати цей процес», - зазначив Назаренко.


Він додав, що наразі будівельна галузь відчуває величезний дефіцит кадрів, особливо за низкою спеціальностей інженерно-будівельного напрямку. І саме на підготовці цих фахівців доцільно сконцентрувати увагу закладам освіти, тим більше, що попит серед абітурієнтів на такі спеціальності за останній рік помітно збільшився.

«Молодь пішла на ці спеціальності – і на архітектурні, і на інженерні, і на проєктувальні. Цього року ми збільшили прийом абітурієнтів і завантажили університет по максимуму», - згоден із колегою ректор Київського національного університету будівництва і архітектури, доктор економічних наук Петро Куліков.


Принагідно він зауважив, що поки не завершені активні бойові дії і не проведено експертної оцінки зруйнованого, відтак, невідомий остаточний обсяг цих руйнацій, зарано говорити про конкретні цифри браку робочих рук на будівельному ринку.

А на думку керівника Дніпропетровського регіонального відділення Академії будівництва України, доктора технічних наук Миколи Савицького, дефіцит кадрів у будівельній галузі ще суттєвіший. І з урахуванням майбутніх обсягів роботи з відбудови країни потрібно підготувати щонайменше 1 млн нових кадрів.


«Сьогодні в будівництві загалом задіяно близько 400 тис. працівників різних спеціальностей, хоча у зв’язку з мобілізацією, я думаю, значно менше. А нам буде потрібно десь півтора мільйона. Тому, я думаю, що цифру у 500 тис. будівельників можна помножити щонайменше на два. Тобто нам для будівельної галузі слід підготувати ще мільйон нових кадрів», - сказав Савицький.

Він погодився з тим, що попит на будівельні спеціальності нині в Україні зростає, і в закладів середньої спеціальної та вищої освіти в сфері архітектури та будівництва є всі можливості, аби підготувати фахові кадри на запит ринку.










Укрінформ

Назад в раздел