«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

ДАБІ потребує структурного реформування та правильного розподілу функціональних обов’язків, – Олена Костенко

15.01.2020

Керівник ДАБІ Олена Костенко ініціювала розробку внутрішньої структурної реформи відомства з розділення функціональних обов’язків, щоб усунути очевидні і незаконні суперечності в роботі.

За словами Олени Костенко, вже після першого аналізу роботи підрозділів ДАБІ вона виявила, що структура відомства та функціональні обов’язки працівників не відповідають закону про Центральні органи виконавчої влади.

За словами керівника ДАБІ, багато сфер відповідальності у відомстві дублюються між собою. Тому, Олена Костенко бачить, як один із напрямків реформування роботи Інспекції, удосконалення наступних речей: розмежування діяльності ДАБІ як контрольного органу від діяльності ДАБІ як органу ліцензування, дозвільного органу і органу нагляду, а також розподіл функцій з точки зору кадрової політики.

«У органу є чотири функції і вони між собою повинні бути розведені. Тому що зараз ми контролерам надаємо право бути одночасно і контролерами і наглядачами, цим самим ми порушуємо принцип адміністративного оскарження. Всі між собою системи вийшли поєднаними, ми самі собі видаємо дозволи і самі себе контролюємо », – підкреслила Олена Костенко.

Керівник Держархбудінспекції також зауважила, що не всі функціональні обов’язки працівників в існуючому положенні про Інспекцію визначені коректно. «Очевидно, що потребує удосконалення положення в частині правильного визначення понять: контролю, нагляду, ліцензування і дозвільної системи. Є функція, яка описана в законі, вона повинна так і відобразитись в положенні Кабміну. Однак положення не завжди з цими законами корелюють», – наголосила керівник ДАБІ.

Голова ДАБІ зазначила, в  Інспекції також будуть змінені кваліфікаційні вимоги до осіб, яких прийматимуть на роботу в Інспекцію.  «Щоб не допустити корупційного ризику і не допустити свавільного ухвалення рішень посадовими особами, потрібно якомога визначити сферу їх компетенції, межі права в яких вони діють. Тоді у кожної посадової особи буде менше шансів піддатися на треті впливи», – додала Костенко.

Олена Костенко наголосила, що структурно-функціональна реформа ДАБІ буде поєднана з оцінюванням якості роботи співробітників і будуть зроблені організаційні висновки. Разом з тим, за словами Олени Костенко, зараз розробляється нормативна база для законного стимулювання та підвищення оплати праці.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України 24 грудня призначив Олену Костенко першим заступником голови Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) України, а 27 грудня на Костенко було покладено виконання обов’язків голови ДАБІ.


Інформацію використано з сайту ДАБІ

Назад в раздел