«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Фахівці експертної та будівельної галузі долучаються до роботи з відновлення об’єктів, пошкоджених внаслідок збройної агресії рф

21.04.2022


Небайдужі фахівці експертної та будівельної галузі активно долучаються до проєктів та роботі, спрямованих на відновлення об’єктів, пошкоджених внаслідок збройної агресії рф. Зокрема, з обстеження технічного стану пошкоджених та зруйнованих будівель та споруд у деокупованих населених пунктах України. Про це повідомила заступниця Міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська.  

«Останнім часом до Міністерства та до мене особисто надходить багато звернень від фахівців експертної та будівельної галузі, які в тому числі і на безкоштовній основі, пропонують свою участь у проєктах та роботах, спрямованих на відновлення об’єктів, пошкоджених внаслідок збройної агресії рф, зокрема, з обстеження технічного стану таких об’єктів. Дякую всім небайдужим фахівцям, які долучаються до цього процесу!», – зазначила Наталія Козловська.

Зазначимо, що Мінрегіоном були ініційовано зміни до Порядоку проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва, зокрема, розширено коло сертифікованих фахівців – виконавців робіт з обстеження. 

Відтак на період дії в Україні правового режиму воєнного стану та протягом наступних 90 календарних днів обстеження можуть проводити:

  • інженер-проєктувальник із кваліфікаційним рівнем «провідний» або «I категорія», який має кваліфікаційний сертифікат за спеціалізацією «інженерно-будівельне проектування у частині забезпечення механічного опору та стійкості»;
  • експерт будівельний із кваліфікаційним рівнем «провідний» або «I категорія», який має кваліфікаційний сертифікат за спеціалізацією «експертиза проєктної документації у частині забезпечення механічного опору та стійкості»;
  • інженер-консультант (будівництво) із кваліфікаційним рівнем «провідний» або «I категорія».

До обстеження також можуть залучатися підприємства, установи та організації, у складі яких є такі виконавці.

Для координації роботи з обстеження технічного стану пошкоджених/зруйнованих об’єктів у деокупованих населених пунктах у Мінрегіоні визначено відповідальний структурний підрозділ – Управління ціноутворення, економіки та договірних відносин у будівництві. Відповідальна особа – Вахович Інна Володимирівна (тел.: 097 333-69-40; ел.пошта: VakhovychIV@minregion.gov.ua).

Нагадаємо, 5 квітня Уряд прийняв  постанову  № 423 «Про внесення змін до Порядку проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва», яка передбачає механізм проведення обстеження пошкоджених в результаті збройної агресії рф будівель і споруд, зокрема об’єктів критичної інфраструктури, для визначення можливості їх подальшої експлуатації, виконання відновлювальних робіт або демонтажу.





Інформацію використано з сайту Мінрегіону




Назад в раздел