«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Французька організація ACTED допоможе Чернігівщині з модернізацією закладів освіти

10.11.2023


Меморандум про співпрацю між Чернігівською обласною військовою адміністрацією та Міжнародною неурядовою організацією ACTED підписано ще у липні 2022 року. Як результат – участь ACTED у відновленні приватних будинків та об’єктів соціальної інфраструктури, пошкоджених внаслідок повномасштабного вторгнення рф, технічна допомога у вигляді автономних джерел електрики та систем оповіщення, спеціалізованого обладнання для забезпечення водопостачання тощо.

Крім того, влітку поточного року на території області ACTED розпочала реалізацію нового проєкту – «Забезпечення розширення економічних можливостей жінок для відновлення та розвитку» (SEED), що фінансує уряд Канади.

На цьому співпраця не закінчується – організація планує розширити свою активність на Чернігівщині, реалізувавши проєкт «Реконструкція, ремонт та оснащення шкіл для безпечного відновлення навчання на території Чернігівської області». Його орієнтовна вартість – 12 мільйонів євро. Деталі проєкту команда ACTED на чолі із заступником керівника цієї організації в Україні Джозефом Тессе обговорила 8 листопада з представниками Чернігівської ОВА. Зустріч відбулася в межах діяльності Регіонального офісу міжнародного співробітництва.

«Одразу після звільнення Чернігівщини від ворожих військ організація ACTED підставила своє плече, надавши суттєву допомогу. Ми дуже вдячні за це, адже без такої потужної підтримки було б складно відновити роботу соціальної та критичної інфраструктури як минулого року, так і цьогоріч. Сподіваємося, що наша співпраця продовжиться не тільки у процесі відбудови, а й у плані розвитку регіону. Важливим для області є й підтримка малого та середнього бізнесу, що допомагає зберегти людський капітал, створити додаткові робочі місця, а головне – показати місцевим жителям потенціал залишатися вдома, на Чернігівщині», – наголосив на початку зустрічі перший заступник начальника ОВА Костянтин Мегем.

Нова ініціатива ACTED передбачає відновлення або ж підсилення закладів освіти для максимального забезпечення навчання офлайн. А це і різнопланові ремонти на більш ніж 20 об’єктах (акцент – інклюзивність приміщень та їхня термомодернізація), і матеріальна підтримка обладнанням 30 шкіл, а також реконструкція системи водопостачання та санітарно-гігієнічних кімнат у 10 закладах.

Крім того, у планах – ремонт 31 укриття та будівництво одного нового бомбосховища, придбання п’яти шкільних автобусів.

Наразі ведеться обстеження закладів освіти по всій області для визначення нагальних потреб. Частина пріоритетних об’єктів уже відібрана. За словами керівника проєкту Максима Вяхірєва, на восьми з них ремонтні роботи, що відповідатимуть всім наявним стандартам, особливо з енергоефективності, мають невдовзі розпочатися.

За увагу до Чернігівської області, в тому числі прикордонних громад, подякувала заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк. Вона зауважила на якісному підході у проєкті (екологічні матеріали, безбар’єрність та інше), що забезпечує людиноцентричність наявної політики.

Довідково. ACTED – французька неурядова організація, заснована в 1993 році, яка підтримує вразливі верстви населення, що постраждали від гуманітарних криз у всьому світі. Наразі ACTED реагує на надзвичайні ситуації, сприяє підтримці та відновленню сталого розвитку через 450 проєктів у 39 країнах світу.

Регіональний офіс міжнародного співробітництва — ініціатива Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що має на меті розвиток взаємодії місцевих та регіональних влад з міжнародними партнерами, які прагнуть співпрацювати на рівні області та територіальної громади.

























Чернігівська обласна військова адміністрація

Назад в раздел