«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Голова Київської ОВА обговорив відбудову регіону з послом Японії

28.04.2023


Голова Київської ОВА Руслан Кравченко обговорив подальшу співпрацю у питаннях відбудови Київщини з Надзвичайним і Повноважним послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі. Подякував за всебічну допомогу, яку Уряд Японії вже надав Київщині. Підтримка Японії надзвичайно цінна для України.

«Разом із Послом обговорили подальшу співпрацю та взаємодію в питаннях відбудови Київщини. І вдячні, що Японія готова нас в цьому підтримувати й надалі.

Сьогодні ставимо перед собою чотири пріоритетні завдання:

Відбудова житла з акцентом на відновлення багатоквартирних будинків. На сьогодні ще 253 таких об'єкти потребують капітального ремонту, а 54 – зруйновані повністю. Наше завдання – повернути українців додому. Тому в пріоритеті відбудова саме багатоквартирних будинків. Це дозволить забезпечити житлом не лише мешканців Київщини, а і внутрішньо переміщених осіб. На території області їх зареєстровано понад 300 тисяч.

Відбудова критичної інфраструктури. Сьогодні на території області невідкладної відбудови потребує 21 зруйнований міст – це важливі елементи дорожньої мережі, що з'єднують ключові населені пункти. Японія має величезний досвід у будівництві мостів, володіє відповідними технологіями, у чому ми наразі особливо зацікавлені.

Відбудова соціальної інфраструктури. Першочергової відбудови потребують ще 23 школи, 21 дитячий садок, 22 заклади охорони здоров'я, 14 спортивних об'єктів, 65 – релігійних та культурних, які пошкоджені внаслідок військової агресії росії. Ми активно працюємо над відновленням цих об'єктів, бо розуміємо: діти повинні ходити до шкіл та садочків, займатися спортом, а жителі Київщини мати можливість вчасно та якісно отримати медичну допомогу.

Безпека дітей. На території області сьогодні переважає змішаний формат навчання. Для того, аби максимально швидко відновити повноцінний освітній процес, необхідно створити безпечні умови для навчання дітей. Для цього на території області необхідно облаштувати укриття для 1161 об'єкта. З них 43 – критично пріоритетні. У цьому питанні ми також сподіваємося на допомогу японських партнерів, аби вже з вересня діти могли повернутися до звичного, а головне – безпечного навчання.

Окремо дякую японським партнерам за готовність ділитися з нами досвідом та реалізувати програму щодо поводження з відходами внаслідок бойових дій. Це надзвичайно важливо, бо йдеться про екологічну безпеку на території області.

До питання відбудови ми підходимо системно та комплексно, з урахуванням інтересів громад. Наша мета – відбудувати краще, ніж було. І ми це зробимо. Будуємо, враховуючи принципи інклюзивності, безбар'єрності та енергоефективності. Тобто по-сучасному, якісно, безпечно і надовго.

Відбудова Київщини – надзвичайно важливе завдання. Я радий і вдячний, що наші японські партнери готові нам допомагати в наших прагненнях. Упевнений, відбудова сприятиме поверненню людей додому, дасть можливість створити додаткові робочі місця і позитивно позначиться на економічному розвитку регіону», – зазначив голова КОВА.










Назад в раздел