«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Комітет з питань етики та принципів вживає рішучих заходів до членів ГІТН, які порушують принцип добросовісності під час участі у процедурах закупівель

27.10.2023


27 жовтня 2023 року відбулося засідання Комітету з питань етики та принципів ГІТН, на якому розглядалась скарга на предмет перемоги у процедурі закупівлі учасника за рахунок невиправдано низької ціни на надання послуг зі здійснення технічного нагляду на об’єкті. Ціна остаточної пропозиції переможця була знижена більш, ніж на 80% від стартової.

Членами Комітету акцентовано увагу на тому, що завищена ціна на послуги, так само, як і необґрунтовано занижена більш, ніж на 30% від стартової, є однаково шкідливими для Замовника та держави вцілому, та безумовно для авторитету ГІТН та усього професійного середовища, оскільки постає питання якості послуг, що будуть надані на об’єкті.

Присутні представники професійного середовища висловили думку про неприпустимість визначення кваліфікаційних критеріїв для учасників закупівель за єдиним принципом «найнижча ціна» та були одностайні у прийнятті рішення щодо звернення з відповідною ініціативою про внесення змін до діючого законодавства у цій частині.

Нічим необґрунтоване падіння у ціні тендерної пропозиції з урахуванням надання у складі самої пропозиції нечинного кваліфікаційного сертифікату інженера технічного нагляду (обов’язкова вимога Замовника) наводить на думку про можливі приховані корупційні складові цього процесу, а також про відсутність реального наміру надавати якісні послуги за переліком та об’ємом відповідно до Постанови КМУ №903.

Професійна спільнота вбачає порушення правил професійної етики інженера з технічного нагляду та морально-етичних принципів професійної діяльності, зокрема, таких, як професіоналізм, сумлінність, незалежність, об’єктивність, неупередженість та компетентність, враховуючи, що рівень довіри та повага до інженера технічного нагляду є узагальненим результатом діяльності Інженерів минулого та сучасності.

За результатами засідання Комітетом ухвалено рішення рекомендувати Правлінню ГІТН організувати проведення перевірки дотримання інженером технічного нагляду вимог нормативно-правових актів, стандартів професійної діяльності, професійного стандарту інженера з технічного нагляду та правил професійної етики під час здійснення професійної діяльності, а також звернутись до правоохоронних та інших зацікавлених органів, в тому числі й до Замовника будівництва, з повідомленням про можливі ризики, пов’язані з аномально низькою ціною на роботи подібного роду, що в подальшому може мати вплив на ефективність використання бюджетних коштів.

Також професійною спільнотою вирішено взяти під особливий контроль дотримання інженером технагляду Постанови КМУ №903 під час здійснення технагляду на об’єкті.







Назад в раздел