«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Конференція відновлення в Лондоні: фінансові ресурси, коаліція відбудови, залучення приватних інвестицій

26.06.2023


"Минулий тиждень пройшов під знаком Ukraine Recovery Conference у Лондоні, де Україна отримала практичні результати, які посилюють нашу стійкість і прискорюють відбудову.

Залучили для відновлення фінансові ресурси на загальну суму близько 60 млрд доларів:
- ЄС анонсував 50 млрд євро на 4 роки. Так покриємо дефіцит держбюджету, профінансуємо відновлювальні проєкти.
- Велика Британія спрямує Україні 3 млрд фунтів на наступні три роки. 240 млн фунтів на цей рік. Також Україна і Британія створять Фонд викликів у сфері зелених інновацій «InnovateUkraine» обсягом 62 млн фунтів.
- Домовились про пакет допомоги на 1,76 млрд доларів для фінансування соціальних виплат від Світового банку.
- Анонсовані програми фінансової підтримки від окремих країн: США – додатково 1,3 млрд доларів на транспортну інфраструктуру, цифровізацію та енергетику, Німеччина – додатково 381 млн євро, зокрема на гуманітарне розмінування, Швейцарія – 1,5 млрд франків у межах середньострокової програми підтримки.
- Європейський інвестиційний банк розпочне новий портфель проєктів для відбудови України на 840 млн євро. Ідеться про муніципальну інфраструктуру, водопостачання, транспорт, кібербезпеку.
- ЄБРР підтримає українські енергетичні компанії "Нафтогаз", "Укренерго" та "Укргідроенерго" на суму 600 млн євро. Після звільнення території Каховського водосховища розробимо дорожню карту реконструкції ГЕС. У планах – програма на 3-5 млрд євро для реалізації проєктів відбудови.

Крім цього, партнери й надалі будуть фінансово підтримувати Україну в межах чотирирічної програми МВФ на суму 15,6 млрд доларів.

Партнери позитивно оцінюють динаміку реформ в Україні, не сумніваються в наших європейських перспективах, підтримують ідею використання заморожених російських активів для відбудови України.

Почали створення коаліції бізнесу для інвестицій в українську економіку. Зробили низку практичних кроків:
- Ukraine Business Compact – єднання провідних українських та понад 500 міжнародних компаній в глобальну спільноту відповідальних бізнесів для підтримки відновлення України.
- Запуск Української інвестиційної платформи G7, ЄС та його фінансових інституцій розвитку.
- Угода України, ЄС, Норвегії, Швейцарії, Європейського інвестиційного банку та ЄБРР щодо перезапуску ринку приватного страхування воєнних ризиків. За рахунок донорської підтримки залучимо українські та міжнародні страхові та перестрахувальні компанії й повернемо іноземні інвестиції в Україну.
- Велика Британія анонсувала внесок у розмірі 20 млн фунтів стерлінгів до Трастового фонду перестрахування MIGA на додаток до внесених туди раніше Японією 23 млн доларів.
- MIGA підписала Меморандум про взаєморозуміння з ProСredit банком, що збільшило суму гарантій до 40,8 млн євро.
- Угода Міжнародної фінансової корпорації (IFC) та Українського Дунайського пароплавства про мобілізацію приватних інвестицій для модернізації та розширення можливостей логістики на Дунаї.
- Запуск україно-британської цифрової платформи для пошуку бізнес-партнерів.

Дякуємо Великій Британії за відмінно організований захід. Наступного року велика конференція з відновлення відбудеться в Берліні" про це повідомив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Фейсбуці.








Назад в раздел