«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Майже ₴270 мільйонів спрямували на відновлення пошкоджених обстрілами об’єктів на Житомирщині

03.11.2023


"У Житомирі детально обговорили з членами Асоціації міст України питання відновлення інфраструктури наших населених пунктів, які постраждали від війни. З початку повномасштабної війни наша область вже 116 разів зазнавала повітряних ударів з боку ворога. Росіяни використовували для цього практично весь свій арсенал: крилаті ракети, «гради», авіабомби та дрони-камікадзе. Внаслідок цього на Житомирщині зруйновано та пошкоджено 4814 об’єктів.

Нажаль, загроза ударів з повітря не минула. Навпаки з наближенням сезону холодів, вона стає все більш актуальною. Попри це, ми продовжуємо спільними зусиллями Держави, міжнародних партнерів, громад, бізнесу та волонтерів відновлювати пошкоджену ворогом інфраструктуру та житлові будинки. Загалом вже вдалося відновити більш ніж 2 700 об’єктів.

На відновлювальні роботи з резервного фонду державного бюджету та інших джерел було спрямовано майже 270 млн гривень. Також жителі області активно використовують державну програму “єВідновлення”. Зараз вже подано 587 заяв на отримання компенсації для відновлення житла, яке має незначні пошкодження та 71 заяву на компенсацію за зруйноване житло.

Ще одна важлива складова процесу відновлення – це співпраця з нашими закордонними партнерами. Координатором цього процесу на міжнародному рівні стала Естонія. Спільно з нашими естонськими партнерами нам вже вдалося реалізувати декілька важливих для громад проєктів.

Зокрема йдеться про будівництво нового дитячого садочку в Овручі, який відкрив свої гостинні двері для малечі в цьому році. Житомирщина стала першим регіоном України, де в рамках відбудови України було «з нуля» побудовано перший об'єкт за кошти іноземної держави. Дитячий садок побудований із використанням усіх сучасних, енергоефективних, екологічних і безпечних технологій, із дотриманням інклюзивних норм та має власне бомбосховище.

Ще один проєкт реалізований спільно з естонськими партнерами - відбудова зруйнованого російською ракетою мосту через річку Ірша у Малині. Його будівництво здійснено за кошти Державного дорожнього фонду та співфінансування з боку наших друзів з Естонії. Загальна вартість проєкту склала 113 млн грн. Також наші партнери планують долучитися до будівництва бомбосховищ в освітніх закладах, де в цьому є нагальна потреба, будівництва двох дитячих будинків сімейного типу та інших проєктів", - повідомив начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.
























Назад в раздел