«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України провело другу сесію публічних консультацій «Регіональний вимір Плану України»

30.10.2023


План України – це комплексний документ, який стане стратегічною основою відновлення та економічного розвитку держави на найближчі 4 роки. Попередньо, він буде складатися з шести основних блоків, що формують комплексне бачення розвитку української економіки. План України стане невід’ємною складовою реалізації Ukraine Facility — чотирирічної програми ЄС щодо фінансування України на загальну суму 50 млрд євро. 

«Метою Плану України є побудова спроможної сервісної та цифрової держави з ефективною системою місцевого самоврядування. Для нас важливо забезпечити захист інтересів українців, стійкість та безперервність роботи органів державної влади, спроможність та прозорість реалізації заходів для відновлення України. Окремий фокус уваги – реалізація політик, спрямованих на отримання членства в ЄС.
 
Для створення дієвого Плану України життєво необхідно враховувати думку громад та спиратися на їхні ініціативи. Разом з тим, ми маємо розуміти, що лідерство – це про спроможність, лідерство – це про компетенції і лідерство – це про відповідальність» – зазначила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.
 
План України, підкреслила Олександра Азархіна, включає наступні стратегічні напрямки:

  • посилення економічного, соціального, екологічного та територіального розвитку регіонів та територій України;
  • підтримка реформи децентралізації по всій країні та наближення до стандартів ЄС;
  • врахування ситуації в регіонах України, зважаючи на їхні особливості відновлення та реконструкції, реформування, модернізації та децентралізації;
  • забезпечення та залучення регіональних органів влади, зокрема органів місцевого самоврядування, відповідно до принципу багаторівневого управління та зарахування підходу знизу вгору.
Заступник міністра економіки Олексій Соболев також зазначив, що уряд планує напрацювати першу версію Плану України щодо регіонального виміру відновлення разом із громадами, а потім – обговорити з європейськими колегами.
 
Довідково. Європарламент підтримав ідею створення фінансового інструменту для допомоги України Ukrainian Facility. За пропозицією Єврокомісії, Україні можуть передати 50 мільярдів євро на 2024 – 2027 роки для реконструкції та відновлення. Аби отримати ці кошти План України має описати реформи та пріоритетні сектори відновлення економіки.


396486310_721019353399582_4871672081025740828_n.jpg




















Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел