«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України закликає громади до активної участі у процесах відбудови

23.06.2023


Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України закликає громади до активнішої участі у процесах відновлення, адже без них провести якісні зміни буде неможливо.

На цьому наголосила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Азархіна під час панельної дискусії «Стале інклюзивне відновлення. Розвиток спроможності громад для задоволення місцевих потреб», приуроченої до Конференції з відновлення України, яка проходить у Лондоні.

«Будь-які зміни, які ми просуваємо, залежать від участі громад. Без нормальної роботи на місцях будь-яка найамбітніша реформа зазнає поразки. Тому я хочу усіх представників громад, організації громадянського суспільства та інших учасників запросити. Будь ласка, давайте працювати разом», - сказала Азархіна.

Вона зазначила, що нині відомство розробляє цифрові інструменти, які дозволять полегшити громадам роботу. Зокрема, звернула увагу на фонд ліквідації наслідків збройної агресії. «Він є унікальним джерелом фінансування для відновлення в Україні. Ми лише наприкінці лютого перебрали на себе контроль за ним. З того часу відбулася велика зміна. Ми поставили громаду у центр уваги: вона має подавати свої заявки на фінансування. Це надзвичайно важливий процес, щоб ми давали можливості громадам, аби вони подавали до нашої електронної системи свої заявки, проєкти», - розповіла чиновниця.

Заступниця міністра також нагадала, що відтепер всі громадяни, чиє житло отримало незначні пошкодження внаслідок збройної агресії Росії, зможуть скористатись послугою єВідновлення, яка також спрощує процеси як для людей, так і для місцевої влади. «Ключова ідея цього не тільки у відновленні інфраструктури, тут важливий місцевий рівень. Органи місцевого самоврядування повинні запровадити спеціальні комісії, які мають довести дуже просто через електронні процеси, що такі факти є. Я наводжу це як приклад», - підкреслила Азархіна.

Учасники заходу обговорили допомогу громадам у відновленні, дотримуючись принципів децентралізації, та сприяння розвитку спроможності громад задовольняти місцеві потреби.

Віце-прем'єр-міністр з питань відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков переконаний у тому, що громади точно відіграватимуть надзвичайно важливу роль у процесі відбудови. «Десь 80-90% усіх процесів відновлення очолюватиме саме місцева влада, в інших випадках, де немає спеціалістів, ми можемо використовувати та залучати компетентні органи. Тоді проєкти з відновлення впроваджуватимуться на центральному рівні. Обговоримо ті інструменти, які зможемо надати як урядові установи, яку техніку, допомогу та підтримку зможуть запропонувати наші партнери. Будемо залучати всі механізми та всіх донорів для того, щоб підвищити спроможність на місцях», - сказав віце-прем'єр-міністр.

Керівниця парламентської фракції «Слуга народу», голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк підтримала таку позицію. «Саме через громади будуть формуватися стратегії розвитку, народжуватимуться програми відновлення та формуватимуться першочергові заходи, які стосуються тих чи інших об’єктів. Залучати потрібно усіх: і мешканців, які залишилися та працюють в Україні, і наших внутрішніх переселенців, яких нині понад 8 млн осіб, і тих, хто знаходиться за кордоном, хто повернеться з фронту, усіх наших громадян, які чекають на перемогу України та хочуть брати участь у процесах відновлення максимально», - підкреслила вона.

До панельної дискусії долучилися представники уряду України, органів місцевого самоврядування, асоціацій органів місцевого самоврядування та організацій громадянського суспільства, за участі яких має бути налагоджена дієва співпраця задля ефективного відновлення та розвитку місцевих громад і територій країни.

Захід відбувся за ініціативи Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України у партнерстві з Агенцією відновлення та розвитку, Alinea International, проєктом уряду Канади «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), який реалізується Alinea International Ltd., за участі Асоціації місцевого самоврядування Великої Британії, Української асоціації органів місцевого самоврядування, Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні (ЄС, Данія), Міжнародного фонду «Відродження», ULEAD з Європою та ІСАР Єднання.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.







Назад в раздел