«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Міністерство відновлення затвердило принципи пріоритезації проєктів відбудови

23.10.2023


Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України затвердило методичні рекомендації щодо пріоритезації проєктів ліквідації наслідків, спричинених збройною агресією рф. Відповідний наказ був ухвалений в п’ятницю.

Документ офіційно затверджує методологію, яка була розроблена з урахуванням рекомендацій експертів Світового банку та громадських організацій, що входять до складу Коаліції RISE Ukraine, і була використана під час відбору проєктів, запропонованих до реалізації за рахунок коштів Фонду ліквідації.

 «Робота Фонду ліквідації стала прикладом ефективного інструменту фінансування відновлення. Громади змогли напряму подавати власні проєкти на розгляд, а Міжвідомча робоча група – пріоритезувати проєкти за методологією, що була розроблена спільно з міжнародними експертами та представниками громадськості. Успішний досвід Фонду має перетворитись на усталену практику в питаннях пріоритезації проєктів відновлення і модернізації», – зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Методологія містить перелік індексів, критеріїв та індикаторів, які дозволяють оцінити пріоритетність проєктів на основі бальної системи. Серед ключових індикаторів:

  • узгодженість проєкту із Державною стратегією регіонального розвитку (ДСРР) та стратегією розвитку територіальної громади,

  • наявність проєкту в схваленій програмі комплексного відновлення області та плані реалізації такої програми,

  • наявність проєкту в схваленій програмі комплексного відновлення територіальної громади (її частини) та плані реалізації такої програми,

  • вплив проєкту для розміщення внутрішньо переміщених осіб, осіб, що були евакуйовані із зони бойових дій, і осіб, які втратили своє майно через збройну агресію,

  • чи належить заявник до заявників, території яких були звільнені від тимчасової окупації тощо.

Крім того, затверджені методичні рекомендації містять вагові коефіцієнти, форму подання проєктів та форму презентації результатів пріоритезації, а також секторальні пріоритети, узгоджені з оцінкою завданої шкоди та потреб на відновлення (Rapid Damage and Needs Assessment, RDNA), яка готується Урядом України спільно з Групою Світового банку, Європейською Комісією та ООН.












Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України


Назад в раздел