«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Мінрегіоном та Асоціацією міст України проведено семінар для керівників громад щодо відновлення населених пунктів, зруйнованих внаслідок збройної агресії рф

16.06.2022

Мінрегіон спільно з Асоціацією міст України провів онлайн семінар-нараду з керівниками територіальних громад з питань відновлення населених пунктів, зруйнованих внаслідок збройної агресії росії.

У заході взяли участь майже 400 сільських, селищних, міських голів та їх заступники, керівники виконавчих органів сільських, селищних, міських рад з питань містобудування та архітектури всіх регіонів України. 

«Дуже важливо, щоб на місцях чітко  розуміли процедуру фіксації факту пошкоджень та руйнувань житлових будівель та споруд, завданих Україні внаслідок збройної агресії росії. Адже наразі в різних регіонах нараховується 113 тисяч пошкоджених об’єктів різної категорії, із них 67 тисяч це об’єкти житлового фонду. Для того, щоб якісно підійти до опалювального сезону необхідно привести до ладу як об’єкти житлово-комунального господарства, так і житлового фонду», — зауважила заступниця Міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська.

Заступниця Міністра детально ознайомила учасників заходу з Порядком виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації та відновлення інфраструктури населених пунктів в умовах воєнного стану. 

Зазначимо, відповідно до Порядку орган місцевого самоврядування формує перелік пошкоджених/зруйнованих об’єктів для первинного огляду, в тому числі  тих, що зареєстровані в “Дії”, проводить первинний огляд будівель та споруд, визначає ступінь пошкодження. Далі спеціальна комісія чи експерти проводять обстеження будівлі. В залежності від ступеня пошкодження формується акт комісійного обстеження та/чи звіт про технічне обстеження. На основі зібраних даних органом місцевого самоврядування або власником будівлі приймається рішення про відновлення будівель та споруд.

За словами Наталії Козловської, найближчим часом буде створена єдина платформа — база даних, яка буде містити всі документи щодо пошкодженого майна. Крім того, акти комісійного обстеження можливо буде створювати в електронній формі за допомогою Порталу Дія.

Також Наталія Козловська проінформувала про актуальні законодавчі зміни у сфері містобудування, зокрема, щодо нещодавно прийнятого Закону №2254-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів реформування сфери містобудівної діяльності».

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов наголосив, що зроблено черговий крок у напрямку спрощення процедур у сфері містобудівної діяльності — Президент України Володимир Зеленський підписав Закон № 2254-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів реформування сфери містобудівної діяльності». 









Джерело: Міністерство розвитку громад та територій України 






Назад в раздел