«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Мінрегіон затвердив Кошторисні норми України «Настанова з визначення вартості будівництва»

08.11.2021

На офіційному сайті Міністерства розвитку громад та територій України опубліковані Кошторисні норми України «Настанова з визначення вартості будівництва», затверджені наказом від 01.11.2021 № 281 «Про затвердження кошторисних норм України у будівництві», які визначають основні правила застосування кошторисних норм та нормативів з ціноутворення у будівництві для визначення вартості нового будівництва, реконструкції, капітального ремонту будинків, будівель і споруд будь-якого призначення, їх комплексів та частин, лінійних об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури, а також реставрації пам’яток архітектури та містобудування.

На що звернути увагу?

По-перше, зазначеною Настановою з визначення вартості будівництва чітко встановлений механізм визначення вартості утримання служби замовника та інжинірингових послуг, які надаються при реалізації проектів будівництва.

Так, відповідно до пункту 4.32 Настанови з визначення вартості будівництва до глави 10 «Утримання служби замовника та інжинірингові послуги» окремими рядками включаються кошти на:

1) утримання служби замовника в розмірі, який складає до 1 % від підсумку глав 1 - 9;

2) здійснення технічного нагляду в розмірі, який складає до 1,5 % від підсумку глав 1 - 9;

3) надання послуг інженера-консультанта за договором про надання інженерно-консультаційних послуг в розмірі, який складає до 3 % від підсумку глав 1 - 9.

По-друге, чітко визначено порядок відображення коштів, зокрема:

-кошти на утримання служби замовника та здійснення технічного нагляду включаються окремими рядками до глави 10 «Утримання служби замовника та інжинірингові послуги».

Сукупний розмір коштів на утримання служби замовника та здійснення технічного нагляду, відображених у відповідних рядках, не може перевищувати 2,5% від підсумка глав 1-9.

-кошти на утримання служби замовника та надання послуг інженера-консультанта, обумовлені договором, включаються окремими рядками до глави 10 «Утримання служби замовника та інжинірингові послуги». Сукупний розмір коштів на утримання служби замовника та надання послуг інженера-консультанта, відображених у відповідних рядках, не може перевищувати 4% від підсумка глав 1-9.

-кошти на здійснення технічного нагляду та надання послуг інженера-консультанта, обумовлені договором, включаються окремими рядками до глави 10 «Утримання служби замовника та інжинірингові послуги». Сукупний розмір коштів на здійснення технічного нагляду та надання послуг інженера-консультанта, відображених у відповідних рядках, не може перевищувати 4,5% від підсумка глав 1-9.

-кошти на утримання служби замовника, здійснення технічного нагляду та надання послуг інженера-консультанта, обумовлені договором, включаються окремими рядками до глави 10 «Утримання служби замовника та інжинірингові послуги». Сукупний розмір коштів н утримання служби замовника, здійснення технічного нагляду та надання послуг інженера-консультанта, відображених у відповідних рядках, не може перевищувати 5,5% від підсумка глав 1-9.

Зазначається, що Настанова з визначення вартості будівництва є обов’язковою для визначення вартості будівництва об’єктів, що споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії (далі – державні кошти). Застосування цієї Настанови при будівництві об’єктів із залученням інших джерел фінансування обумовлюється договором.

З набранням чинності вказаного наказу Мінрегіону втратили чинність раніше діючі Правила та Настанови з визначення вартості будівництва згідно переліку.

Ознайомитись з Кошторисними нормами України «Настанова з визначення вартості будівництва» можна за посиланням [https://bit.ly/3qgKdR3].



Назад в раздел