«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Мінвідновлення та УВКБ ООН координують зусилля для забезпечення житлом постраждалих від війни

31.10.2023


Представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) провели зустріч, на якій скоординували зусилля для забезпечення житлом постраждалих від війни. 

Як зазначила заступниця Мінвідновлення Олександра Азархіна, важливо об’єднати зусилля, щоб поділитися найкращими практиками, які напрацьовані центральною, місцевою владою, благодійними проєктами та ініціативами.


 

 

«Політика держави, та політика ключових партнерів та донорів України у відновленні житла є людиноцентричною, з особливою увагою до уразливих груп населення.
 
Вся логіка системи компенсацій побудована на пріоритеті допомозі людині, тут і зараз, в основі – прозорі ефективні цифрові рішення. Обʼєднуючи зусилля ми зможемо допомогти більшій кількості людей», — зазначила вона.
 
Своєю чергою Заступник Представника УВКБ ООН в Україні Александр Мундт зазначив додатковість зусиль організації у підтримці Уряду та українського народу у відновленні будинків та пошуку довгострокових рішень.
 
«УВКБ ООН вдячне за постійну тісну співпрацю з Міністерством на підтримку Плану національного відновлення та пріоритетів Уряду. Наша спільна з Міністерством ініціатива «Україна — це дім» допоможе людям отримати доступ до офіційної компенсації чи гуманітарної допомоги для відновлення пошкоджених або ж зруйнованих будинків, а також сприятиме розробці законів та політики, які розширять перспективи довгострокових рішень для всіх людей, які постраждали від війни в Україні. Ми з нетерпінням чекаємо продовження цієї важливої роботи з Міністерством у 2024 році», — наголосив він.


 

 

Працівники УВКБ ООН в Україні також ознайомили з результатами своєї роботи. Станом на жовтень 2023 року було надано 105,136 наборів для термінового ремонту житла та закладів соціальної інфраструктури, завершено ремонт 21,157 приватних будинків середньою вартістю $3 500, надано 100 окремих будинків для сімей в рамках пілотного проєкту на Київщині, проведено ремонтні роботи різної складності у 131 місці тимчасового проживання ВПО, а також надано підтримку 641 об’єкту соціальної інфраструктури.
 
Сторони домовилися координувати зусилля у наступному році та обговорили конкретні плани на цей період. Нагадаємо, що Мінвідновлення та УВКБ ООН підписали Меморандум про співробітництво в січні 2023.
 
Він передбачає запуск платформи «Україна — це Дім» (Ukraine is Home), метою якої є полегшення доступу до рішень з відбудови житла для людей, чиї будинки були пошкоджені або ж зруйновані під час війни.
 
За даними Уряду, станом на середину жовтня загалом на житлові компенсації українцям, чиє житло постраждало від обстрілів, спрямовано 4,4 млрд грн. На відшкодування за пошкоджене майно подано більше 50 тис. заявок. У вигляді компенсації люди вже отримали 1,5 млрд грн.
 
4,3 тисячі заявок вже надійшло щодо зруйнованого житла. З листопада сертифікати на компенсацію можна буде використовувати.
 
Виплати тим, хто зробив ремонти власним коштом, розпочнуть з початку 2024 року.






















Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел