«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

На Конгресі місцевих та регіональних влад виступив Олександр Кубраков

06.03.2023


Олександр Кубраков, Віце-прем'єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури: 

Беззаперечним пріоритетом є відновлення критичної інфраструктури та відбудова житла – базових умов для повернення українців додому та нормалізації життя в громадах.

Сьогодні в рамках Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України говорив про це, а також про наші плани відбудови на 2023 рік.
 


 


Один з пріоритетів — захищеність нашої енергетичної інфраструктури, поглиблення інтеграції з європейським енергоринком та розвиток проєктів малої генерації. Наша спільна державна ціль – стабільна робота енергетики, адже від цього залежить наша обороноздатність, виживання економіки, відбудова зруйнованого та загалом нормальне життя українців. Покладаємось тут як на власні сили, так і на міжнародну фінансову та технічну допомогу.
 
Щодо житла, то вже цьогоріч плануємо розпочати масштабну роботу з його відновлення. Для цього створили декілька інструментів допомоги. Це безпосередня фінансова підтримка для поточного та капітального ремонту приватних будинків та безготівкові житлові сертифікати, з допомогою яких громадяни зможуть придбати житло в будь-якій частині України.
 
Для нас вкрай важлива підтримка на місцях. Зокрема, комісії, які призначатимуть компенсацію для постраждалих, будуть створюватись саме при органах місцевого самоврядування. На них відповідальність за розгляд заяв на компенсацію, огляд зруйнованого житла і внесення інформацію про об’єкти в Реєстр пошкодженого та знищеного майна. Ці повноваження було децентралізовано тому, що саме органи місцевого самоврядування найкраще розуміють ситуацію з інфраструктурою в своїх громадах.
 

В цьому контексті необхідно, щоб громади активніше підключались до Реєстру. Ми вже маємо понад 500 підключених громад, але залишається ще близько тисячі. Чим швидше громади підключаться до Реєстру та вноситимуть дані, тим швидше ми отримаємо якісне розуміння інфраструктурних потреб відновлення та тим швидше люди отримають свої компенсації.
 
Ми ж зі свого боку готові допомогти з відбудовою. Зокрема, новостворене Агентство відновлення готове залучатись до відбудови на місцях у разі наявності потреби регіону чи громади у фінансуванні або підтримці реалізації проєктів.
 
Разом з тим, продовжуємо реформу децентралізації. Зараз розглядаються законопроєкти №6504 та №4298, які покращують прозорість та підзвітність місцевого самоврядування, посилюють захист працівників ОМС та загалом впроваджують європейські стандарти місцевого самоврядування.
 
Також працюємо над посиленням інституційної спроможності ОМС, зокрема плануємо створити Офіси підтримки реформ у громадах. Вони відповідатимуть за екстрену консультаційну підтримку для ОМС у питаннях розвитку антикорупційних практик, роботи з проєктами відновлення та цифровими інструментами. Пілотні офіси в формі мобільних експертних команд плануємо запустити в роботу вже найближчим часом. Вони працюватимуть в найбільш постраждалих громадах.
 
Важливо, щоб усі громади розуміли наш головний меседж – ми готові працювати разом з місцевим самоврядуванням, шукати спільні рішення, допомагати там, де це необхідно. Ми спільно працюємо заради однієї цілі – перемоги України і її відновлення від наслідків російської агресії.














Назад в раздел