«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Наталія Козловська: Принцип “тут і зараз” став основним у процесах відбудови житла у 2023 році

26.12.2023


Заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська під час підсумкової зустрічі команди Міністерства з головами дипмісій та громадськістю розповіла про роботу та основні досягнення у напрямку роботи з житлом та містобудуванням за 2023 рік. 

«У 2023 році було прийнято інноваційний закон, який передбачає впровадження компенсаційного механізму для тих, хто втратив житло внаслідок російської агресії. Над його розробкою ми працювали разом зі Світовим Банком. Для нас було важливо аби саме представники місцевого самоврядування стали головними учасниками в процесі прийняття рішень про виплати компенсацій або державної допомоги на відновлення житла. З травня на місцях працюють комісії, що займаються оцінкою пошкодженого і знищеного житла. Комісії перевіряють пошкоджене житло, оцінюють його за відповідним чек-лістом і визначають суму компенсації. Маємо понад 2 мільярда гривень, виплачених для термінових ремонтів.  Саме завдяки синергії роботи держави та органів місцевого самоврядування вдалося досягти такого результату. 



Водночас ми розпочали роботу над реформуванням Житлового кодексу. Наразі він є застарілим, в ньому є багато радянського – це необхідно змінювати. З цим нам допомагають багато міжнародних партнерів – це безпрецедентна підтримка. Вона дає нам можливість інтегрувати у нову житлову політику кращі європейські та світові практики. Ми ставимо перед собою завдання допомогти кожному українцю розв’язати своє житлове питання швидко та ефективно. Житло має бути доступним, а усі процеси – прозорими та цифровізованими.



Інший напрямок, з яким ми працювали цьогоріч – планування комплексного відновлення громад. Ще минулого року було прийнято закон який передбачає, що громади мають створювати програми комплексного відновлення. Це документи, які дозволяють оцінити стан громади, визначити пріоритети та спланувати відновлення з урахуванням усіх факторів важливих для довгострокового повноцінного розвитку громади. На сьогодні вже 14 областей розробляють програми, а в Київській програма вже затверджена», – прокоментувала Наталя Козловська. 


Основними планами на 2024 рік Наталія Козловська визначила зокрема:

  • Запровадження можливості отримання компенсацій за пошкоджене житло, що знаходиться на тимчасово окупованих територіях (пілотний проєкт, з яким вже тестується функція – місто Мелітополь);

  • Продовження роботи над Законом України “Про основні засади житлової політики”. Розробка відбувається із залученням експертів та міжнародних організацій, серед яких Рада Європи в Україні, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Європейської економічної комісії ООН, Норвезької ради у справах біженців, Міжнародної організації з міграції;

  • Робота з безбар’єрністю процесів відновлення. На меті – зробити 100% відновлених об’єктів безбар’єрними. Йдеться про запровадження системи контролю за дотримання стандартів безбар’єрності, запровадження нових та вдосконалення наявних стандартів інклюзивності інфраструктури, навчання відповідних фахівців у сфері, роботу з громадами тощо.





















Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел