«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

ООН допоможе відбудувати понад тисячу приватних будинків на Харківщині

13.03.2024


Про це йшлося на зустрічі заступника начальника ХОВА Євгена Іванова з представниками Харківського офісу Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

«Ми дуже вдячні УВКБ ООН та іншим міжнародним партнерам за підтримку, яка надходить жителям Харківщини з перших днів повномасштабного вторгнення, зокрема – прикордонних та прифронтових населених пунктів. На сьогодні в регіоні зареєстровано близько 530 тисяч внутрішньо переміщених людей. Першочергово маємо запит на підтримку ВПО. Це питання перебуває на постійному контролі начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова», – сказав Євген Іванов.

УВКБ ООН та його партнери на місцях продовжуватимуть гуманітарну роботу в Харківській області, наголосив польовий операційний офіцер Тедді Лепоськи. 

«Люди щодня втрачають домівки і своїх близьких. Щоб допомогти постраждалим від збройного конфлікту, у 2024 році УВКБ ООН підтримує та допомагає українській владі за напрямками відбудови, надання жителям предметів першочергової необхідності, грошової допомоги», – наголосив Тедді Лепоськи.

За його словами, у поточному році УВКБ ООН планує забезпечувати громади наборами для екстреного ремонту та будівельними матеріалами відповідно до потреб; партнер «Карітас Україна» надасть грошову допомогу та підрядну підтримку для ремонту 500 будинків у Харківській області. Крім цього, УВКБ ООН через підрядника відремонтує 530 домогосподарств, ще 300 – забезпечить будматеріалами. Також планується встановлення модульних каркасних будинків для людей, чиї домівки були зруйновані внаслідок збройної агресії рф. Окремо йде робота над покращенням умови перебування у двох місцях тимчасового проживання в області на загальну суму $100 тисяч.

Тедді Лепоськи також зазначив, що одним із пріоритетних напрямків роботи є надання жителям Харківської області багатоцільової грошової допомоги, оскільки вона є найефективнішим та дієвим способом підтримки людей, які постраждали внаслідок війни.

«У 2024 році УВКБ ООН впроваджуватиме грошову допомогу у розмірі 3600 гривень впродовж 3 місяців: для тих, хто постраждав від ракетних атак або артилерійських обстрілів, і для евакуйованих громадян. Реєстрація отримувачів підтримки відбуватиметься у створених в громадах багатофункціональних центрах захисту, за допомогою мобільних бригад на місцях та віддалено – через угоди про обмін даними між УВКБ ООН та місцевою владою на рівні громад», – розповів Тедді Лепоськи.

Він додав, що впродовж року грошову допомогу від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців планують надати 32 000 жителям Харківщини.


thumb-newsdocument-900-600-b868.jpg


















Харківська обласна військова адміністрація

Назад в раздел