«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Особливим пріоритетом у відновленні має стати створення сильних проектних команд в регіонах та громадах

10.11.2023


Створення Центру — це важливий крок. Особливим пріоритетом має стати створення сильних проектних команд в регіонах та громадах. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час онлайн-виступу на урочистому відкритті Центру посилення спроможностей з відбудови та модернізації України.

Центр відкритий за підтримки Уряду України, Групи Світового банку та за співорганізації Київської школи економіки.

«Відновлення — це одне з наших головних завдань та пріоритетів. Повноцінне відновлення України буде найбільшим подібним проектом з часів Другої світової війни. Тому одночасно із реалізацією точкових проектів та програм ми повинні мати helicopter view на те, що і як ми будемо робити», — зауважив Денис Шмигаль.

На думку Уряду, успішна відбудова має п’ять компонентів: стратегія, ресурси, інфраструктура реалізації, сильні проектні команди виконавців, формування коаліції відновлення із міжнародних партнерів, бізнесу, громадянського суспільства. 

«Наша стратегія за останній рік була в тому, що ми маємо почати відновлення, незважаючи на війну. Стратегія також передбачає оцінку наших втрат та потреб на відбудову. Вдячні Світовому банку за допомогу в усіх процесах. Сподіваємося побачити RDNA3, як наступний крок», — відзначив Прем’єр-міністр.

Як повідомив Денис Шмигаль, за останній рік Уряд також створив інфраструктуру відбудови: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Держагентство відновлення, Спеціальний фонд з ліквідації наслідків агресії. Крім того, Уряд ухвалив рішення про створення у 8 міністерствах та 12 регіонах посади заступників із відновлення.

«Частково переформатували завдання в межах Координаційної платформи донорів. Тепер в рамках платформи акцент — це не тільки на макрофінансову допомогу, але також і відбудову. Працюємо разом з країнами G7, ЄС та міжнародними фінансовими організаціями. Маємо десятки успішних проектів зі Світовим банком, ЄБРР, ЄІБ, USAID, JICA та іншими нашими союзниками», — зауважив очільник Уряду.

За словами Прем’єр-міністра, з бюджету у 2023 році було виділено більше 60 млрд грн на проекти відновлення в різних сферах. На наступний рік одне з ключових завдань — це робота над конфіскацією російських активів та перенаправлення їх на фінансування відбудови України. 

Прем’єр-міністр подякував усім партнерам, зокрема Світовому банку, які допомагають Україні на цьому шляху.



Особливим пріоритетом у відновленні має стати створення сильних проектних команд в регіонах та громадах, — Денис Шмигаль










Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України

Назад в раздел