«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Під час зустрічі з міністром економіки Латвійської Республіки досягнуто домовленостей про виділення 2 млн євро для відновлення Чернігова

25.05.2023


Під час зустрічі міністра економіки Латвійської Республіки Ілзе Індріксоне, Надзвичайного та Повноважного Посла Латвійської Республіки в Україні Ілгварса Клява з в.о. міського голови Чернігова Олександром Ломако було досягнуто домовленостей про виділення 2 млн євро цієї країною для відновлення Чернігова. 

Також вже визначені напрямки за якими спрямують це фінансування — обладнання для закладів освіти та відновлення потужностей КП "Чернігівводоканал". Після підписання необхідних документів, наступник кроком стане реалізація запланованого.  

Участь у заході також взяли представники міністерства економіки Латвійської Республіки, президент торгово-промислової палати Латвії  Айгарс Ростовскіс, а також заступник міського голови Віктор Геращенко, начальник управління освіти Василь Білогура, заступник директора КП "Чернігівводоканал" Павло Вовк. 

Олександр Ломако під час спілкування розповів про наслідки активних бойових дій та як вони ліквідовуються. Які для цього фінансові ресурси потрібні, скільки місто має власних і якої допомоги потребує. 

— У міста немає можливості все відновити самостійно, у держави зараз пріоритети — бойові дії і захист країни, а тому, ми активно співпрацюємо з міжнародними донорами, організаціями із залучення їх допомоги для відновлення Чернігова,  — сказав Ломако. — І я вдячний, що ви сьогодні приїхали до нас із візитом. Декілька тижнів тому ми бачилися з нашим добрим другом, мером латвійського міста Огре — Егілсом Хелманісом. Він анонсував ваш візит. Я хочу передати йому слова вдячності, тому що Огре сильно підтримує Чернігів. Допомагає місту і військовим. Для нас це дуже важливо. І підтримка народу Латвії, і міста-побратима. Для чернігівців це серйозна моральна допомога.  

Начальник управління освіти Василь Білогура та заступник директора КП "Чернігівводоканал" Павло Вовк презентували свої напрямки, як пошкоджень вона зазнали під час бойових дій, що вдалося вже зробити станом на сьогодні, та якої допомоги вони ще потребують.

— Ми будемо надавати всю необхідну допомогу до нашої спільної перемоги, — говорить міністр економіки Латвійської Республіки Ілзе Індріксоне. — Мета сьогоднішньої зустрічі: як найкраще ми можемо надати вам практичну допомогу, як від держави, так і на рівні муніципалітетів. І, я думаю, що найкращий спосіб, як це зробити, це саме прямі такі зустрічі, де ми можемо обійти різні демократичні моменти, які заважають в прийнятті ефективних рішень. Також ми бачимо, що ми могли б долучитися до підтримки відновлення Чернігова вже після завершення війни. 

Делегація з Латвійської Республіки дізналася під час цієї зустрічі про першочергові потреби Чернігова, а також отримала інформацію про плани на майбутнє нашого міста для того, щоб їх країна також могла вирішити як вона може долучитися до реалізації конкретних проєктів. 

Олександр Ломако крім того повідомив про напрямки, які для нас є важливими, наприклад, сфера громадського транспорту, техніка для прибирання міста, налагодження зв'язків на рівні бізнесу. 







Чернігівська міська рада


Назад в раздел