«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Підготовка кадрів: роз’яснення ДП «ДерждорНДІ»

01.09.2020

Підготовка кадрів: роз’яснення ДП «ДерждорНДІ»

Наказом ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 17.12.2019 № 425 дату набуття чинності національного стандарту ДСТУ 8747:2017 «Автомобільні дороги. Види та переліки робіт з ремонтів та експлуатаційного утримання» перенесоно на 01.01.2022.

Цим документом встановлно два види ремонтів: капітальний та поточний.

Такий поділ обумовлює істотне збільшення питомої ваги капітальних ремонтів у загальному обсязі ремонтно-будівельних робіт, що потребуватиме й відповідного збільшення кількості висококваліфікованих інженерів-проектувальників, експертів та інженерів технічного нагляду у сфері дорожнього будівництва, які залучатимуться до виконання таких робіт.

З метою недопущення нестачі атестованих виконавців робіт, Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М.П. Шульгіна (ДП «ДерждорНДІ*») підготував відповідне роз’яснення, яким  замовникам робіт з капітального ремонту рекомендується проаналізувати кадровий потенціал підприємств у частині забезпечення атестованими інженерами технічного нагляду та іншими фахівцями з відповідного рівня кваліфікації, здатними забезпечити виконання планових та позапланових обсягів робіт з капітального ремонту автомобільних доріг відповідно до вимог зазначеного національного стандарту починаючи з 01.01.2022.

При цьому до виконання робіт залучаються виключно ті фахівці, які  мають виданий відповідно до законодавства кваліфікаційний сертифікат.  Атестація фахівців здійснюється у встановленому законодавством порядку, а відомості про них відображаються у відповідних реєстрах атестованих осіб. Відповідно до положень Закону України від 17.10.2019р.  № 199-IX  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку надання адміністративних послуг у сфері будівництва та створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва»  ведення реєстрів атестованих осіб здійснюється Міністерством розвитку громад та територій України.

З роз’ясненням можна ознайомитись за цим посиланням.

*Державне підприємство «Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М.П. Шульгіна» (ДП “ДерждорНДІ”) – головна  науково-дослідна установа України з питань будівництва, ремонту та утримання автомобільних доріг і транспортних споруд та головна організація з питань ціноутворення в дорожньому господарстві.

ДП “ДерждорНДІ” внесено до списку базових організацій Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України з науково-технічної діяльності у будівництві за напрямами: науково-технічне, дослідне, нормативно-методичне та інформаційне забезпечення проектування, будівництва та експлуатації  транспортних споруд, зокрема автошляхів, мостів та естакад.

На базі Інституту успішно функціонує Головний випробувальний центр, який акредитований Національним агентством з акредитації України. ДП “ДерждорНДІ” має сертифікат на впроваджену систему управління якістю стосовно виконання науково-дослідних робіт, проектування, випробувань та сертифікації у сфері дорожнього будівництва, яка відповідає вимогам ДСТУ ISO 9001:2015.


Інформацію використано з сайту МГІК



Назад в раздел