«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Понад 90% громад розробляють або вже затвердили стратегічні документи розвитку

11.03.2024


За друге півріччя 2023 року загальна кількість територіальних громад, які охоплені процесом стратегічного планування, збільшилась з 1283 до 1314 громад (до 91%). Про це свідчать дані моніторингу стану розроблення та затвердження стратегічних документів, проведеного Міністерством відновлення. 




«Стратегії розвитку є основою регіонального відновлення. Це ключовий планувальний документ і головний орієнтир для розвитку громад на найближчі роки. Визначити стратегічні цілі, розробити план заходів, скласти перелік ключових проєктів, показників й інструментів моніторингу, спираючись на сучасні методики – все це є непростим, але вкрай важливим завданням. І той факт, що більшість громад розробляють або вже затвердили свої стратегії, свідчить про їхню стійкість та спроможність до відновлення», – зазначила заступниця Міністра розвитку громад територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.



Серед лідерів за кількістю затверджених стратегій розвитку громад: Вінницька (95%), Полтавська (80%), Івано-Франківська (74%), Львівська (74%) та Миколаївська (73%) області. Водночас найбільша кількість проєктів стратегій розробляються у Закарпатській (77%), Київській (59%), Харківській (55%), Запорізькій (54%), Рівненській (53%), Кіровоградській (49%), Хмельницькій (47%) та Тернопільській (40%) областях.

Міністерство реалізує низку заходів, покликаних покращити стратегічне планування на місцевому рівні:

1. Напрацювання змін до наявної архітектури планувальних документів. Мета — зменшити кількість дублюючих документів, а також синхронізувати стратегічне, бюджетне та просторове планування на принципах інклюзивності, субсидіарності та орієнтації на верифіковані дані. Це дозволить спростити та підвищити якість підготовки і реалізації стратегічних документів для територіальних громад.

2. Розробка Геоінформаційної системи регіонального розвитку (ГІС) — розумного цифрового інструмента, який дозволить перевести процес стратегічного планування у цифрове середовище з можливістю використання зручних шаблонів, налаштування показників моніторингу, залучення громадськості та бізнесу до розробки та реалізації стратегій розвитку та планів заходів до них.

3. Оновлення методичних рекомендацій щодо розробки, затвердження, реалізації, моніторингу та оцінювання стратегій розвитку. Основний фокус — на ефективних сучасних інструментах аналізу та планування, з врахуванням кращих практик ЄС та принципів управління публічними інвестиціями.

Важливу роль у підготовці стратегічних документів відіграє співпраця з міжнародними партнерами, агенціями регіонального розвитку, громадськими організаціями тощо.



Серед них: Програма «U-LEAD з Європою»; Асоціація міст України; Громадська організація «Єврорегіон «Дністер»; Проєкт міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проєкт ПРОМІС); Програма «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP); Фонд східна Європа; Агентство США з міжнародного розвитку (USAID); Проєкт USAID «Говерла»; ГО «Український інститут майбутнього»; проєкт міжнародної технічної допомоги, україно-швейцарський проєкт «DESPRO»; Програма ПРООН з відновлення та розбудови миру; Проєкт GIZ «Підтримка структурних змін вугільних регіонів України» (німецьке товариство міжнародного співробітництва); Агенція регіонального розвитку Одеської області; Проєкт «Сприяння стратегічному розвитку територіальних громад малих міст», що реалізується ВАОМС «Асоціація міст України» спільно з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ); Агенція регіонального розвитку Чернівецької області chernivtsiagency; Фундація менеджерських ініціатив (м. Люблін), Польща; Проєкт «Польський досвід для розробки Стратегічного плану розвитку громад» за фінансової підтримки Польсько-Американського Фонду Свободи в рамках програми RITA; Агентство місцевого розвитку та інформаційних ресурсів «Європоліс»; Асоціація розвитку і реформ міст, селищ і сіл громад «Закарпаття – 21 століття»; МАОМС «Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття».












Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел