«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Потреби України у відновленні оцінюють у 486 мільярдів доларів: оновлений звіт RDNA3

16.02.2024


Уряд України разом з Групою Світового банку, Європейською Комісією та ООН опублікували звіт щодо оновленої спільної оцінки збитків і потреб, які виникли внаслідок

широкомасштабного вторгнення рф (Rapid Damage and Needs Assessment, RDNA3). 

Міністерство відновлення координувало урядову команду щодо оцінки збитків і встановленню пріоритетів і проєктів на 2024 рік.
 
Згідно зі звітом, загальні витрати на відновлення України протягом наступного десятиліття становлять 486 мільярдів доларів США, що приблизно у 2,8 раза перевищує номінальний ВВП України на 2023 рік. Цьогорічний показник також на 18% перевищує попередню оцінку RDNA2 у 411 мільярдів доларів США станом на 24 лютого 2023 року.


 

 

«Спільна робота з міжнародними партнерами дозволяє скласти точну картину втрат і потреб у відновленні. Ми чітко розуміємо пріоритети та вартість відновлення у 2024 році.

Результати оцінки ляжуть в основу планувальних документів та методик пріоритезації. Зокрема, пріоритети, визначені у звіті RDNA3, будуть інтегровані у план заходів в рамках Державної стратегії регіонального розвитку (ДСРР). Крім того, DREAM - Державна цифрова екосистема управління відновленням забезпечить маркування проєктів, які відповідають потребам RDNA, що дозволить краще пріоритезувати критично важливі проєкти відновлення та надавати їм першочергову підтримку», – зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Оцінка RDNA3 охоплює збитки, заподіяні протягом майже дворічного періоду з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року до 31 грудня 2023 року. Відповідно до звіту, прямі збитки в Україні наразі досягли майже 152 мільярдів доларів США, причому найбільш постраждалими секторами визначені житло, транспорт, торгівля та промисловість, енергетика та сільське господарство. Як і у тогорічному звіті, найбільш постраждалими регіонами були визнані Донецька, Харківська, Луганська, Запорізька, Херсонська та Київська області.

По всій країні було пошкоджено або зруйновано 10% житлового фонду. Руйнування дамби Каховської ГЕС в червні 2023 року призвело до катастрофічних наслідків для навколишнього середовища та загострило проблеми, з якими вже стикаються українці, які борються за доступ до житла, води, їжі, медичних послуг тощо.


 

 

Ключові потреби України на 2024 рік включають в себе відновлення в наступних сферах:

  • житло та комунальні послуги – 3,1 мільярди доларів
  • транспорт та логістика – 2,3 мільярди доларів
  • енергетика – 2,7 мільярдів доларів
  • соціальна інфраструктура – 2,4 мільярди доларів
  • промисловість та сфера послуг – 3,6 мільярди доларів
  • кроссекторальні пріоритети – 1,2 мільярди доларів

Згідно з оновленою оцінкою, лише у 2024 році Україні знадобиться 15,3 мільярда доларів США на критичні проєкти відновлення, з фокусом на підтримці приватного сектору, відновлення соціальної інфраструктури та комунальних послуг, сфери енергетики, транспорту та житла. Близько 5,5 мільярда доларів із цього фінансування було забезпечено як за рахунок підтримки міжнародних партнерів України, так і за рахунок власних ресурсів. При цьому близько 10,5 мільярда доларів наразі не профінансовано.

Реалізація заходів з відновлення передбачає проведення реформ, які узгоджуються з політикою та стандартами ЄС та підтримують принципи «відбудувати краще ніж було». Крім того, встановлені у RDNA3 пріоритети будуть інтегровані в процес середньострокового бюджетного планування. Це забезпечить своєчасне та передбачуване фінансування та зміцнення спроможності державного сектору. А також дозволить установам-виконавцям планувати та керувати комплексними заходами з відновлення.

Повна версія звіту RDNA3 доступна за посиланням

З часу останньої оцінки RDNA2 Уряд України за підтримки своїх партнерів задовольнив деякі з найбільш нагальних потреб відновлення. Зокрема, щодо ремонту та реконструкції пошкоджених будівель, видалення сміття та надання тимчасового житла. У транспортній сфері проведено аварійно відновлювальні роботи на понад 2000 км автомагістралей, магістралей та інших національних доріг, відновлено понад 200 км залізничної інфраструктури. У сфері освіти було відновлено близько 500 навчальних закладів та понад 3500 бомбосховищ.





















Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел