«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Приєднання України до Банку розвитку Ради Європи сприятиме розвитку нових житлових та соціальних інфраструктурних програм

11.07.2022


Приєднання України до Банку розвитку Ради Європи сприятиме розвитку нових житлових та соціальних інфраструктурних програм, участі в міжнародних інвестиційних проєктах та залученню іноземних інвестицій для забезпечення належним житлом українців, які постраждали від війни.

Про це зазначив голова Міжвідомчої робочої групи з питань членства України у Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ), Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов під час відкриття щорічного спільного засідання Адміністративної ради та Правління БРРЄ.

«За підтримки такої потужної європейської інституції, яка має багаторічний досвід фінансування програм проживання для переселенців у різних країнах Європи, ми зможемо швидше та ефективніше вирішити житлові потреби родин, які через війну залишилися без даху над головою», — наголосив Олексій Чернишов.

Міністр зазначив, що за попередніми даними, внаслідок військових дій знищено або пошкоджено близько 110 тис. індивідуальних будинків, близько 15 тис. багатоквартирних будинків, понад 1,1 тис. шкіл, 650 дитячих садків та 700 закладів охорони здоров’я.

Під час засідання Керуючий БРРЄ Карло Монтічеллі звернувся з проханням до Адміністративної ради Банку ухвалити рішення про спеціальні умови якнайшвидшого набуття Україною членства в Банку.

Це відкриває можливості для використання соціально спрямованого досвіду, експертизи та потенціалу БРРЄ для реалізації проєктів з фінансування житлових програм для переселенців — жертв збройної агресії рф проти України, надання соціальних послуг та відбудови зруйнованої інфраструктури, зокрема лікарень, шкіл та дитячих садочків.

Міністр Олексій Чернишов зауважив, що БРРЄ був першим багатостороннім банком розвитку, який виділив гранти для надання негайної допомоги переселенцям з України. Він подякував  керівництву БРЄЄ та його державам-членам за підтримку України у такий складний час.

Нагадаємо, що у березні Мінрегіон ініціював утворення на рівні Уряду Міжвідомчої робочої групи з питань членства України в Банку розвитку Ради Європи.

Довідково

Банк розвитку Ради Європи заснований 1956 року вісьмома державами – членами Ради Європи для вирішення проблем біженців, з якими Європа зіткнулася після Другої світової війни. Головна мета житлових проєктів Банку — сприяти доступу до достойного і доступного житла для малозабезпечених і осіб середнього достатку через надання позик або зменшення дефіциту житла (будуючи нове житло або відновлюючи наявний житловий фонд).

Із 1956 року загальна сума схвалених проєктів Банку в житловому секторі сягає 11 млрд євро. Наразі Банк розвитку Ради Європи реалізує 13 проєктів в Албанії, Боснії та Герцеговині, Республіці Молдова, Чорногорії, Румунії, Сербії та Македонії.



Джерело: Міністерство розвитку громад та територій України



Назад в раздел