«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Продовжується робота по оновленню ЄДЕССБ

30.08.2023


Відбулася перша робоча зустріч з серії E-construction talks – відкритого діалогу між розробниками Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ) з представниками будівельної галузі. В обговоренні взяли участь понад 50 архітекторів та проєктувальників — користувачів ЄДЕССБ. 

Наталія Козловська, заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури підкреслила важливість підтримання постійного діалогу з представниками галузі та спільному вирішенню проблемних питань.
 
«Електронна система у будівництві сьогодні показує революційні результати: маємо понад 1,5 мільярди гривень на рік антикорупційного ефекту, система в рази пришвидшила розгляд документів та спростила практику отримання дозволів. Разом з тим, важливо постійно працювати над її розвитком — система має відповідати викликам як воєнного часу, так і повоєнного відновлення.

Сьогодні ми запроваджуємо практику регулярних зустрічей з спільнотою. Я вдячна кожному архітектору та проєктувальнику, які долучилися сьогодні до нашої розмови. Впевнена, спільно ми здатні знайти кращі рішення для розвитку галузі в цілому» — зазначила Наталія Козловська.


 

 

У ЄДЕССБ на сьогодні вже наявні понад 2,6 млн електронних будівельних документів, доступні 14 електронних адмінпослуг в «Дії», 45 е-кабінетів, в яких працюють понад 72 тисячі підрядників.

Розробники системи презентували низку важливих оновлень. Серед основних:

  • Поява автоматичних ліцензій;
  • Запуск мобільного додатку;
  • Оприлюднення результатів перевірок та оглядів;
  • Запровадження контактного пункту щодо будівельної продукції;
  • Запуск будівельних послуг через Дію;
  • Публікація діючої містобудівної документації.

Олена Шуляк, голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування під час зустрічі наголосила:

«Електронна система у будівництві стала невід’ємною частиною роботи чесного будівельного ринку, який прагне працювати прозоро, швидко та діджиталізовано. Сподіваюся, ця тенденція охопить всіх. Бо якщо ми тримаємо курс на антикорупцію та цифровізацію — без ЄДЕССБ ніяк. А з усіма труднощами ми впораємося завдяки спільному діалогу та спільній роботі», - підкреслила Олена Шуляк.


 

 

ЄДЕССБ – один з запобіжників корупції в будівництві. Завдання Міністерства відновлення – максимальне наповнення її функціоналом для зручності користування будівельними послугами, а також – автоматизація для забезпечення прозорості всіх процесів будівництва. У спільній роботі з представниками галузі Міністерство продовжує активно працювати для того, щоб зробити систему максимально ефективною.
 
Єдина державна електронна система у сфері будівництва створена у співпраці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та Міністерства цифрової трансформації України за підтримки TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах USAID/UK aid.
 
E-construction talks спрямовані на ознайомлення їх з Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва (ЄДЕССБ) та спільними зусиллями – покращення її роботи.











Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України



Назад в раздел