«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Програма «U-LEAD з Європою» допомагає підвищувати спроможність громад

09.10.2023


Програма «U-LEAD з Європою» оголосила про дві важливі ініціативи, аби допомогти громадам справлятися із новим викликом – потребою відновлення.

▪️ Перша — це підтримка екстрених ремонтів у постраждалих від війни громадах, яка передбачає надання міжнародної технічної допомоги транспортними засобами, будівельними інструментами й матеріалами.

▪️ Друга — це навчання для управлінських команд громад з метою підвищення спроможності реалізувати проєкти з відновлення.

Про проблеми, які наразі мають громади, найбільш зруйновані через повномасштабне вторгнення, про допомогу від держави та міжнародних партнерів та про нові можливості говорили під час конференції «Кроки для спеціалістів. Процедурні питання відновлення в територіальних громадах».

Участь у заході взяли заступник голови представництва Європейського Союзу в Україні Ремі Дюфло, заступниця міністра розвитку громад територій та інфраструктури Олександра Азархіна, голова Агентства відновлення Мустафа Найєм, представники Посольства Німеччини в Україні, громадських організацій та міжнародних антикорупційних ініціатив.

Як наголосив заступник голови представництва Європейського Союзу в Україні Ремі Дюфло, важливим нині є відновлення громад, реконструкція зруйнованих об'єктів та побудова кращих. "Європейський Союз бажає підтримати Україну в цих процесах", — підкреслив заступник голови представництва Європейського Союзу.

Громади і представники державних структур, які займаються питанням відновлення, виконують зараз абсолютно нові функції. Швидкість і якість відбудови залежить від того, наскільки оперативно зможуть організуватися громади та інституції.

«У жодній країні, де була війна, жодне агентство не займалося тотальною відбудовою. Час від часу нам кажуть, що робота Агентства відновлення – це загроза децентралізації. Але насправді це не так. Наша місія – допомогти. Там, де громади не мають можливостей, не мають прав на обʼєкти – допомагаємо ми», – сказав під час конференції голова Агентства відновлення Мустафа Найєм.

Часто громади поспішають отримати кошти на відбудову і погоджуються на неякісні проєкти. Потім з цими проєктами доводиться працювати, в тому числі й Агентству відновлення (оголошувати тендери), і будівельним компаніям. А реалізувати їх – складно або неможливо. Важливо, аби громади розумілися на питаннях відбудови, могли самостійно визначати пріоритети, затверджувати ефективні проєкти і освоювати кошти. Краще залучити кошти пізніше, без поспіху, але довести проєкт до завершення і мати результат та репутацію.

«Зараз формуються не бюджети, а спроможності ці бюджети використовувати. Залучайте гроші на експертів, на тренінги, аби мати команду, яка зможе швидко сформувати пакет документів. Будьте відкритими. Те, що ви зараз зробите, через три-пʼять місяців або через рік до вас повернеться. Бо всі знатимуть, що є спроможна команда, яка працює ефективно», – сказав учасникам від громад Мустафа Найєм.

Конференція «Кроки для спеціалістів. Процедурні питання відновлення в територіальних громадах» є спільною ініціативою Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та Програми «U-LEAD з Європою», що впроваджується GIZ та фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Швецією, Польщею, Данією, Естонією і Словенією.











Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України


Назад в раздел