«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Програми комплексного відновлення передбачають кроки з відбудови міст та сіл України

05.05.2022


Мінрегіон спільно з народними депутатами розробили законопроєкт №7282, яким, пропонується запровадити містобудівні програми відновлення регіонів та населених пунктів України – програми комплексного відновлення областей, територій територіальних громад чи їх частин. У програмах будуть прописані кроки з відбудови, що поєднують як питання містобудування, так і соціально-економічного розвитку, вирішення інфраструктурних, екологічних та інших завдань.

Про це сказала заступниця Міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська під час зустрічі з Конфедерацією будівельників України та Федерацією європейської будівельної промисловості.

«Програма комплексного відновлення базуватиметься на даних про руйнування, демографічну ситуацію та стан місцевої економіки, визначатиме основні просторові та соціально-економічні пріоритети, а також комплекс першочергових заходів для забезпечення відновлення населених пунктів, які постраждали внаслідок бойових дій. Відтак відновлення українських територій після війни має відбуватися комплексно», – зазначила Наталія Козловська.

За її словами, документами передбачається вирішувати одночасно питання забезпечення житлового фонду, відновлення господарської діяльності, будівельно-відновлювальних робіт, проєктування окремих об’єктів та планування територій з урахуванням кращих світових практик, а також фінансового забезпечення за підтримки міжнародних партнерів.

Зазначимо, що внаслідок бойових дій по всій території країни пошкоджені або зруйновані тисячі шкіл, дитячих садків, житлових будівель, медичні заклади тощо. Тільки у Житомирській, Київській, Сумській та Чернігівській областях налічується 21 тисяча таких об’єктів. І це лише частина того, що вже зруйновано або пошкоджено на території України.

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив, що нещодавно Уряд ухвалив рішення, яке дозволить в умовах воєнного стану оперативно розробляти будівельні норми та вносити зміни до них.



Назад в раздел