«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Провідні економісти світу підготували рекомендації з відновлення та розвитку України

03.08.2023


Перший віцепрем'єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко провела установчу зустріч Консультативної ради з економічної політики, до якої увійдуть провідні міжнародні економісти. Учасники Ради надаватимуть рекомендації Мінекономіки щодо забезпечення швидкого відновлення та розвитку України. 

«Ми прагнемо створити стабільне макроекономічне середовище для розвитку людського капіталу, залучення прямих іноземних інвестиції та сталого економічного зростання. Важливе завдання новоствореної Консультативної ради — надавати постійні рекомендації для вироблення ефективної політики відбудови України під час війни та після перемоги», - зазначила Перший віцепрем'єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Зокрема до Консультативної ради увійдуть провідні економісти: 

  • Роджер Маєрсон, лауреат Нобелівської премії з економіки, професор Чиказького університету;
  • Кеннет Рогофф, професор Гарвардського університету, колишній головний економіст Міжнародного валютного фонду;
  • Рорі Макфаркуар, старший віцепрезидент зі співпраці з міжнародними інститутами Mastercard;
  • Беатріс Ведер ді Мауро, Президент Центру економічної політики (CEPR);
  • Торбьорн Беккер, директор Стокгольмського інституту перехідної економіки (SITE);
  • Жерар Ролан, професор економіки та політології Каліфорнійського університету в Берклі;
  • Тимофій Милованов, Президент Київської школи економіки, професор Пітсбурзького університету, та інші учасники. 

Очолить Раду професор Департаменту економіки Університету Каліфорнії в Берклі, Юрій Городніченко. 

«На Україну чекає складний шлях, і лише вона може виконати своє домашнє завдання і перетворитися на сучасну країну з міцними демократичними інститутами та динамічною економікою. Міжнародне співтовариство пропонує Україні непохитну підтримку під час війни і в післявоєнний період», - зазначив Юрій Городніченко. 

Він додав, що новостворена Рада зосередиться на виробленні рекомендацій щодо архітектури відновлення України, включаючи фіскальну та монетарну політику, ситуацію на ринку праці, а також державні регуляції. Рекомендації будуть враховані і при підготовці Плану України для програми Ukraine Facility. 

«Ми вже маємо напрацювання, які допоможуть сформувати політику відновлення України. Зокрема це заходи, втілення яких забезпечить макрофінансову стабільність, стимулюватиме розвиток економіки та підвищить доходи держбюджету», - зазначив Тимофій Милованов. 

Так, міжнародні економісти, що увійшли до складу Ради, підготували дослідження «Повоєнна макроекономічна архітектура України», що містить рекомендації реформ та інших необхідних заходів для забезпечення економічного відновлення та розвитку держави. 










Міністерство економіки України


Назад в раздел