«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Роз’яснення про дотримання інженерами технічного нагляду законодавства щодо безстроковості дії кваліфікаційних сертифікатів

06.12.2017

Статтею 17 Закону України «Про архітектурну діяльність» встановлено безстроковість дії кваліфікаційного сертифіката для осіб, які не мають перерви в роботі за фахом понад три роки та підвищують кваліфікацію відповідно до законодавства не рідше ніж один раз на п’ять років.

Використання кваліфікаційного сертифіката, умови безстроковості якого порушено, так само як виконання робіт (послуг), не передбачених кваліфікаційним сертифікатом, є порушенням вимог містобудівного законодавства і тягне за собою відповідальність, визначену законом.

Про це наголошується в листі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 30.11.2017 року № 7/17-13105, за підписом першого заступника Міністра В.А. Негоди, що додається.

Гільдія, яка має статус саморегулівної організації та виконує, відповідно до наказу від 20.09.2017 року № 250, делеговані Мінрегіоном повноваження щодо проведення атестації інженерів технічного нагляду, вживає необхідних заходів. Зокрема, в Реєстрі атестованих осіб своєчасно відображається актуальна інформація про порушення інженерами технічного нагляду термінів обов’язкового підвищення кваліфікації – як однієї з умов безстроковості виданих кваліфікаційних сертифікатів.

В зв’язку з цим Атестаційна архітектурно-будівельна комісія Гільдії НАГАДУЄ інженерам технічного нагляду про необхідність своєчасно повідомляти (див. форму повідомлення) в письмовому вигляді Комісію про підвищення кваліфікації у термін, встановлений законодавством. Зазначена інформація відображається в Реєстрі атестованих осіб та використовується органами архітектурно-будівельного контролю при здійсненні дозвільно-реєстраційних і контрольних функцій.

Контроль за дотриманням зазначених законодавчих вимог здійснюється органами державного архітектурно-будівельного контролю відповідно до Кодексу України «Про адміністративні правопорушення, Законів України «Про відповідальність за порушення у сфері містобудівної діяльності», «Про регулювання містобудівної діяльності», та саморегулівною організацією на виконання Стандарту професійної діяльності 2 «Контроль за дотриманням стандартів професійної діяльності».

Назад в раздел