«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку покращуємо експортну інфраструктуру

06.09.2023


У рамках проєкту «Розвиток Транс’європейської транспортної мережі (Україна – дорожні коридори)» між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) будуть капітально відремонтовані під'їзні шляхи до пунктів пропуску на західному кордоні. Йдеться про автомобільну дорогу М-09 Тернопіль – Львів – Рава-Руська до міжнародного пункту пропуску «Рава-Руська – Гребенне». Ця дорога є основним маршрутом, що з'єднує Львів з Варшавою і є частиною Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T). 

«В умовах заблокованих глибоководних морських шляхів, системних атак на порти Дунайського кластера Україна продовжує збільшувати навантаження на транспортні коридори в бік західних кордонів. Наша задача – максимально сприяти збільшенню експортного потенціалу, зокрема через відновлення та модернізацію як самих пунктів пропуску, так і під'їзних шляхів.
Наші колеги з ЄБРР вже провели аудит безпеки дорожнього руху, аналіз економічної доцільності інвестицій, екологічну та соціальну оцінку проєкту та вирішили спрямувати частину коштів на капітальний ремонт частини автомобільної дороги М-09. Виконання робіт у повному обсязі зменшить логістичні витрати у напрямку перевезень Україна – Європейський Союз. Дякую колегам за це рішення», – прокоментував Віце-прем'єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.
 
Автомобільна дорога M-09 Тернопіль – Львів – Рава-Руська, км 129+807 – км 191+877 була включена як компонент Кредитної Угоди з ЄБРР. На реалізацію було перерозподілено €182 млн.
Впроваджуватиме проєкт Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України.
 
Довідково: У 2020 році між Україною та ЄБРР було підписано Кредитну Угоду «Розвиток Транс’європейської транспортної мережі (Україна – дорожні коридори)». Згідно з нею сума позики ЄБРР на будівництво та розвиток доріг складала €450 млн. При цьому співфінансування ЄІБ становило додатково 450 млн євро.
 
У зв’язку з початком повномасштабного збройного вторгнення рф та активними бойовими діями, початок реалізації проєкту у запланованих обсягах в рамках проєкту «Розвиток Транс’європейської транспортної мережі» було вимушено призупинено.





















Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел