«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

У Броварському районі Київщини перевірили процес відбудови двох закладів освіти

01.11.2023


На Київщині тривають перевірки об’єктів відбудови. Спецкомісія перевірила процес відновлення дитячого садка та школи у Броварському районі. Про це повідомив начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко на своїй сторінці у Facebook.

Зокрема, перевірили у с. Плоске відбудову школи. З середини вересня тут триває капітальний ремонт. Під час бойових дій приміщення закладу зазнало значних руйнувань. Згоріло 35% будівлі. Вибиті вікна, пошкоджений дах, двері, спортивний зал, огорожа. Порушені система опалення, освітлення, пожежна сигналізація. Відбудова передбачає заміну стін та перегородок, вікон і дверей, а також системи опалення, вентиляції, освітлення, водопостачання та каналізації. Буде утеплено фасади. Поки триває ремонт, 288 учнів Плосківського ліцею навчаються у дві зміни в приміщенні дитячого садочка. 

«Ліцей відновлюють у пришвидшеному темпі. Випереджають графік. Щодня на обʼєкті 45-50 осіб. Працюють навіть у вихідні. Планують закінчити відбудову вже у квітні 2024 року, хоча договір передбачає вересень наступного року. Крім того, остаточна вартість відбудови буде на 18 млн грн меншою, ніж очікувана. Розглядаємо можливість спрямувати ці кошти на розширення укриття. Наразі проєкт передбачає укриття лише для 80-100 осіб. Більше того, нове укриття має бути подвійного призначення. Серйозних порушень не виявили. Були зауваження представника Держпраці щодо неналежного робочого одягу працівників на будмайданчику. Підрядник гарантував, що виправить усе протягом одного-двох днів», – розповів Руслан Кравченко.

Другий об’єкт, який перевірила спецкомісія, –  у м. Бровари дитячий садок «Джерельце». У січні цього року на території садка розбився вертоліт ДСНС із посадовцями МВС на борту. Через вибух і пожежу заклад був сильно пошкоджений та частково зруйнований. До цієї надзвичайної ситуації до «Джерельця» ходили 270 дітей. Реконструкція садочка стартувала на початку жовтня. Частину блоків, з яких складається будівля, буде демонтовано. Приміщення «Джерельця» перепланують, також для полегшення евакуації з будівлі змінять систему виходів і входів. Крім того, після реконструкції в закладі з’явиться укриття. Також у малечі будуть нові зали для занять музикою і фізкультурою. 

«На обʼєкті поспілкувалися з підрядником. Вочевидь доведеться переглядати проєкт відбудови. Під час демонтажу виявилося, що несучі стіни у вкрай поганому стані. І доведеться збільшити обсяг демонтажних робіт. Але роботи з відновлення це не зупинить. До кінця року буде облаштована переважна частина покрівлі. Відбудову плануємо завершити до вересня 2024 року», – наголосив Руслан Кравченко.

Начальник КОВА зазначив, що комісія вже перевірила 13 об’єктів. Перший етап роботи комісії передбачає перевірку 56 об’єктів, замовником робіт на яких виступає КОВА. 

«Такі перевірки посилюють антикорупційну складову відбудови Київщини. Адже для прозорості та публічності всіх процесів до роботи комісії залучили представників профільних департаментів КОВА, правоохоронців, технагляд, Держпраці, Спостережну раду з питань відбудови при КОВА, ДТЕКу тощо. Усі порушення фіксуємо. Нічого не приховуємо. Оскільки зацікавлені, щоб із самого початку робіт були зняті всі проблемні питання, які виникають. Демонструємо приклад ефективної, якісної та прозорої відбудови», – додав він.










Київська обласна державна адміністрація

Назад в раздел