«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

У Львівській ОВА представили польський проєкт з підтримки інвестування в Україну, який охопить вісім областей

18.07.2023


Йдеться про так зване експортне страхування та роботу спеціального інвестиційного фонду.

Польсько-українську співпрацю та перспективи відбудови України розглянули в межах семінару за участю державного управління та бізнесу в рамках проєкту CSS WEI «Польський сервіс відбудови України».

Привітав учасників начальник Львівської ОВА Максим Козицький.  

«Дякую Польщі за лідерство в наданні допомоги під час повномасштабної війни, за підтримку на всіх міжнародних майданчиках, за те, що робите для кожного українця, який через воєнні дії був змушений залишити свою державу. На мою думку, важливо, щоб держава не лише отримувала допомогу від партнерів, а й налагоджувала контакти і зв’язки та розвивала економіку. Вдячність польському бізнесу, який сьогодні присутній в Україні та зацікавлений у діяльності в нашій державі», – зазначив очільник області.

Також він окреслив напрями співпраці Львівщини та Польщі, які є надзвичайно актуальними зараз. Це:

- Розбудова міжнародних транспортних коридорів, пунктів пропуску, доріг;

- Реабілітація поранених військових і цивільних: надання медичних послуг та підготовка персоналу;

- Будівельна галузь;

- Логістика, хімія, фармацевтика.

Польський сервіс відбудови України – проєкт, який передбачає низку кроків, покликаних залучати польський бізнес у процеси відбудови України, а також допомагати українському бізнесу і самоврядуванню в пошуках польських партнерів та інвесторів.

В межах пілотного проєкту заходи реалізовуватимуть у восьми західних та центральних областях України, серед яких і на Львівщині. Тут  об’єднають польський бізнес, український бізнес та самоврядування, а також будуть наближати інструменти, які доступні в Польщі для підтримки польсько-української економічної співпраці.

Як зазначили в межах заходу сьогодні, польський бізнес дуже зацікавлений в інвестуванні в Україну.

«Польським компаніям не потрібно дуже багато навчатися, щоб працювати в Україні, адже 600 польських фірм вже працює тут. В першу чергу вони працюють в західних регіонах. Ми намагаємось підготувати для них певну допомогу, яка буде сприяти, щоб вести діяльність в країні, де відбуваються військові дії.

Тому ми є першою європейською країною, яка підготувала для таких фірм так зване експортне страхування. Це послуга для компанія, які будуть займатись тут інвестиційною або торговою діяльністю. Також вони зможуть брати спеціальні кредити, які будуть гарантовані державою. Таке страхування також буде доступне і для українських компаній. Більше того українській фірмі для цього не потрібно буде відкривати спеціальну юридичну особу в Польщі, достатньо буде мати просто в Польщі філію або польського бізнес-партнера», – зазначила Державний секретар Міністерства фондів розвитку та регіональної політики Польщі, урядова уповноважена з питань польсько-українського співробітництва в галузі розвитку Ядвіга Емілевич.

Також вона додала, що додатково до експортного страхування у вересні почне працювати спеціальний інвестиційний фонд.

«Він передбачатиме надання позик, які матимуть низький процент. Вони також будуть призначатися для фірм, які приїжджатимуть в Україну і тут працюватимуть. Ми не чекаємо на кінець війни, ми намагаємось відбудовувати Україну вже сьогодні», – зазначила Ядвіга Емілевич.  

«Дякую Республіці Польщі за ту допомогу, яку вони нам надають, за відповідальне лідерство під час війни. Для нас дуже важливо відновлювати державу. І це перший реальний інструмент від європейської держави, який забезпечить експортне страхування. Також створення Фонду для відбудови України дає можливість іноземним компаніям заходити на ринок і мати гарантії щодо фінансування. Сподіваюсь, що великі інфраструктурні проєкти, які були озвучені, будуть реалізовані», – додав Максим Козицький.

630_360_1689601527-875.png








Львівська обласна військова адміністрація



Назад в раздел