«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

У Мінрегіоні обговорили залучення Угорщини до відбудови зруйнованих об’єктів інфраструктури в територіальних громадах України

21.07.2022


У Міністерстві розвитку громад та територій України відбулася робоча зустріч заступників Міністра Ігоря Корхового та Івана Лукері з угорською делегацією на чолі із заступником Міністра закордонних справ і торгівлі Угорщини Левенте Мадяром.

Під час зустрічі обговорили залучення Угорщини до відбудови зруйнованих об’єктів інфраструктури в територіальних громадах України, першочергову допомогу деокупованим громадам та регіонам, а також посилення двосторонньої співпраці.

Зокрема, сторони обговорили питання активізації роботи Українсько-Угорської Міжурядової Змішаної Комісії з питань транскордонного та прикордонного співробітництва.

Голова Української частини Комісії, заступник Міністра розвитку громад та територій України з питань європейської інтеграції Ігор Корховий зазначив, що співробітництво з Угорщиною визначено одним із пріоритетів розвитку транскордонного співробітництва в Україні. «Посилення співпраці в межах Комісії дасть можливість громадам реалізовувати спільні проєкти транскордонного співробітництва», — зазначив Ігор Корховий.

Сторони домовилися розглянути можливість проведення найближчим часом чергового засідання українсько-угорської Міжурядової Змішаної Комісії.

Заступник Міністра Іван Лукеря зазначив, що для України надзвичайно важлива міжнародна підтримка, зокрема з боку Угорщини, у відновленні та реконструкції зруйнованих об’єктів інфраструктури. 

«Така співпраця може бути реалізована завдяки партнерству між громадами двох країн. Угорські громади могли б надавати експертну допомогу та практичну підтримку для реконструкції та ремонту соціальної та житлової інфраструктури», — наголосив Іван Лукеря.

Він подякував угорській стороні за участь у відновленні навчальних та медичних закладів Київської області. Так, у червні Київська обласна військова адміністрація, Угорська екуменічна служба допомоги, Бучанська та Бородянська територіальні громади підписали меморандум про партнерство та співпрацю. Першими кроками в цій співпраці буде відновлення будівлі школи навчально-виховного комплексу в с. Загальці Бородянської територіальної громади.

Також під час зустрічі сторони звернули увагу, що одним із найбільш перспективних напрямів двостороннього співробітництва, який мав би позитивний ефект для обох країн, є розбудова прикордонної інфраструктури на українсько-угорському кордоні, будівництво нових пунктів пропуску та реконструкція вже існуючих пунктів пропуску.

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив, що Банк розвитку Ради Європи дав Україні «зелене» світло на приєднання та виділив кошти на підтримку українських біженців в Європі.




Джерело: Міністерство розвитку громад та територій України







Назад в раздел