«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

У Мінрегіоні триває робота щодо вирішення пріоритетних питань життєзабезпечення територій після деокупації

26.05.2022


Серед пріоритетів Мінрегіону вирішення нагальних питань щодо життєзабезпечення громад на деокупованих територіях. Про це зазначив Перший заступник Міністра розвитку громад та територій Василь Лозинський під час засідання Уряду.

Він зауважив, що Мінрегіон спільно з Мінреінтеграції підтримує комунікацію з органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади територій, які в тій чи іншій мірі перебувають в складній ситуації.

«Наразі напрацьований і вже переданий відповідним ОМС алгоритм дій для здійснення першочергових кроків під час окупації і у період деокупації. Відтак кожний представник місцевої влади має чітке розуміння своїх дій», – зазначив він.

Крім того, спільно з проєктами міжнародної технічної допомоги, відбулось вивчення, шляхом анкетування ОМС, першочергових потреб громад, які тимчасово окуповані, або межують з такими територіями. За результатами такого анкетування для представників ОМС будуть організовані онлайн наради та дискусії з практичними порадами.

Також Василь Лозинський зазначив, що важливим напрямком роботи Мінрегіону сьогодні є відновлення належної роботи комунальних підприємств, які надають населенню життєво необхідні послуги.

«У першу чергу йдеться про відновлення роботи підприємств з теплопостачання, водопостачання та водовідведення в регіонах, що постраждали внаслідок військових дій. Зокрема, вже розроблені та будуть найближчим часом затверджені чіткі плани дій з проведення аварійних робіт або повного відновлення систем комунікацій з теплопостачання на тих територіях, які постраждали від російської військової агресії. Також напрацьовується програма з мобільного очищення води для забезпечення населення якісною питною водою», – повідомив Василь Лозинський.

Перший заступник також зазначив, що Мінрегіон активно працює в напрямку відновлення територій після деокупації. Зокрема, Уряд затвердив механізм проведення обстеження пошкоджених в результаті збройної агресії росії будівель і споруд, зокрема об’єктів критичної інфраструктури, для визначення можливості їх подальшої експлуатації, виконання відновлювальних робіт або демонтажу.

«Наразі міністерство підтримує комунікацію з відповідними спеціалістами з усіх регіонів, щодо технічних рішень для швидкого відновлення деокупованих територій», – наголосив він.

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив, що Президент Володимир Зеленський підписав Закон України, який підсилює спроможність органів місцевого самоврядування, зокрема дозволяє оперативно приймати необхідні для забезпечення життєдіяльності громад рішення.




Назад в раздел