«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

У Мінрегіоні відбулась робоча зустріч щодо реформування державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду

13.11.2020

11 листопада за ініціативи Мінрегіону відбулась робоча зустріч щодо реформування державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

У заході взяли участь народні депутати України, керівництво Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства цифрової трансформації, представники Офісу простих рішень та результатів, Асоціації міст України та Конфедерації будівельників України.

Вітаючи учасників засідання, Міністр Олексій Чернишов подякував усім присутнім за участь та зазначив: «Реформа стартувала в березні, коли було прийнято постанови №218 та №219 про ліквідацію ДАБІ та створення ДССМ і ДІМ, а також зупинено дію постанови КМУ №553. Завершення реформи, як наголошував Прем’єр-Міністр, планувалось восени цього року. Та, насправді, процес затягнувся, ми маємо визнати це. Сталося так внаслідок низки обставин, серед яких, зокрема, і значна кількість відповідальних та учасників процесу, невідповідність законодавчої бази, величезний супротив старої системи, певні кадрові питання. Але ми не зупинимось, тож відтепер Мінрегіон бере на себе відповідальність за призначення та кроки, необхідні для продовження реформи. Ця робота потребує цілковитої координації з Комітетом ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, а також порозуміння з усіма сторонами. Події останніх двох тижнів – обшуки в ДАБІ та невідкладні кадрові зміни, здійснені Урядом, – доводять терміновість нашої спільної роботи».

Учасники робочої зустрічі обговорили прийняті 13.03.2020 р. постанови №218 та №219 щодо ліквідації ДАБІ та створення ДССМ та ДІМ, можливість відновлення постанови КМУ №553 «Про затвердження Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю», кадрові питання та питання діяльності ДАБІ у перехідний період, роль цифровізації в реформі, а також окреслили наступні кроки впровадження реформи.

Зокрема, Голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко наголосив, що «діяльність ДАБІ, як органу, який скомпрометував себе перед суспільством, має бути припинена, це є одним із пріоритетів Президента України і на такий результат очікує весь будівельний ринок. За результатами широкої експертної дискусії щодо законопроектів з цього питання, які знаходяться на розгляді Верховної Ради України, до кінця цього року маємо напрацювати та подати до Парламенту узгоджений документ, який об’єктивно врахує вимоги та побажання всіх стейкхолдерів процесу реформування, дозволить запровадити прозорий, єдиний для всіх учасників ринку, механізм державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду. При цьому, має бути дотриманий баланс інтересів, як забудовників, так і споживачів будівельних послуг.

У свою чергу, голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду Андрій Пузійчук зауважив, що «сьогодні потрібно набратися мужності і повернутися в законне правове поле. Всі постанови, всі закони повинні відповідати законодавству. Усі учасники процесу – міністерства, будівельна галузь, Асоціація міст України, бізнес та громадськість повинні узгодити як буде працювати галузь, які повинні бути вихідні дані і пакет документів. І після цього ці всі домовленості можна перевести в законопроєкт».

Перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський поінформував щодо поточного стану реформи, а Перший заступник Міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб розповів про стан імплементації Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

За результатами зустрічі, її учасники дійшли згоди, що пріоритетом у реформі галузі має стати законотворча робота. Як повідомив Міністр Олексій Чернишов, новоутворена робоча група розпочне розробку нового законопроєкту, який має стати ефективним інструментом реформування державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Нагадаємо, що цьому передувала спільна робота Мінрегіону та Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування над законопроєктами «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного регулювання у сфері містобудування» (реєстр. №3875) та «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері містобудування» (реєстр. №3876). До 2-го листопада від професійної спільноти та учасників будівельної галузі були зібрані пропозиції та зауваження до цих законопроєктів, які наразі опрацьовуються.


Інформацію використано з сайту Мінрегіону

Назад в раздел