«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

USAID надасть гранти для відновлення медзакладів, пошкоджених обстрілами РФ

07.12.2023


Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко разом з командою провів зустріч з керівництвом Офісу охорони здоров'я USAID в Україні та проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», під час якої обговорили результати спільної роботи у 2023 році та плани на наступний рік.

«Багато років поспіль ми працюємо разом з USAID та проєктами в сфері охорони здоров'я. Ця співпраця дає конкретні результати та відповідає стратегічним пріоритетам нашого міністерства: якісні, доступні та безоплатні медичні послуги для українців, — сказав Віктор Ляшко. — 2023 рік був складним для медичної системи, зважаючи на повномасштабну війну, що триває. Разом з нашими партнерами ми навчилися оперативно реагувати на виклики, але не обмежуватись цим. Працюємо і на перспективу. Реформи потребують часу і я вдячний USAID за те, що підтримуєте нас на цьому шляху».

51858-zobrazenna_whatsapp_data_2023_12_05_o_14_10_00_9806f76f.jpg

Проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» надає системну підтримку МОЗ щодо розробки нормативно-правових актів, направлених на побудову більш якісної та прозорої системи охорони здоров'я. Так, нещодавно Уряд схвалив спільно розроблену постанову, яка врегульовує порядок створення наглядових рад у медзакладах. Наглядові ради створять у лікарнях, що надають спеціалізовану медичну допомогу та мають укладені контракти із НСЗУ. Передбачено залучення представників громадськості. Для того, щоб механізм повноцінно запрацював, в межах спільної роботи наступного року будуть розроблені відповідні рекомендації для лікарень та проведені тренінги.

Також, обговорили подальшу координацію роботи донорів у сфері відновлення та гуманітарної допомоги. Розроблені наразі інформаційні панелі дозволяють наочно побачити, де саме працюють ті чи інші донорські організації та яку саме допомогу надають. Це дозволяє значно підвищити ефективність роботи та консолідувати зусилля. 

Ще одним важливим питанням є відновлення доступу до медичної допомоги в громадах, які постраждали від війни. Для цього проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоров‘я» реалізує програму надання грантів для відновлення медичних закладів, які зазнали пошкоджень або руйнувань у період війни. Програма передбачає фінансування невеликих програм і заходів. Наразі таку можливість вже отримали 14 медзакладів.

Крім цього, в наступному році продовжиться реалізація проєктів у сфері цифровізації. Йдеться про велику кількість ініціатив, серед яких ті, що націлені на покращення якості даних, управління ними, кібербезпеку, кіберзахист, покращення цифрової компетентності медичних працівників, а також створення інформаційної платформи даних — системи, яка забезпечить єдині стандарти й управління всіма наявними даними в медичній сфері, а також надасть інструменти для їх якісного аналізу.  

51855-zobrazenna_whatsapp_data_2023_12_05_o_14_09_59_bdee3cd0.jpg













Міністерство охорони здоров'я України

Назад в раздел